Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893418    








Honlapkeszites

Balatoni körkép: eddig elégedettek a vendéglátók a szezonnal

A balatoni szállásadók összességében elégedettek az idei vendégforgalom eddigi alakulásával, a dél-balatoni kis- és középvállalkozók viszont a korábbi évekhez képest bevételcsökkenésrõl számoltak be, amit annak tulajdonítanak, hogy a hétvégére érkezõ vendégkör jobban igazodik az idõjárás változékonyságához - derült ki az MTI által megkérdezett szervezetek, vállalkozások vezetõinek beszámolóiból.


"Teltház közeli állapotok jellemzik a hétvégéket, eddig jobban alakult a nyár a tavalyinál, az elõfoglalásokból pedig az látszik, hogy idén nem ér véget a csúcsszezon az augusztus 20-i ünnepekkel, hanem kitart a hónap utolsó hétvégéjéig" - számolt be Hegyi Károly, a helyi szállásadó, szolgáltató, kereskedõ vállalkozókat tömörítõ Siófoki Fürdõegylet Turisztikai Egyesület elnöke.     

Hozzátette, a siófoki vendégforgalomra érezhetõen jó hatással van a város új turisztikai programjának megvalósítása, a folyamatos programkínálat sokszínû és bõséges. Az Európa több országában tapasztalható terrorfenyegetettség is közrejátszhat abban, hogy többen választják a biztonságos Balatont a nyaralásuk helyszínéül.     

Egy neve elhallgatását kérõ, szállásközvetítéssel is foglalkozó dél-balatoni turistairoda vezetõje arról számolt be, hogy több a magyar vendég mint korábban. Eközben a német és az osztrák vendégek száma jelentõsen csökkent, és a visszatérõk is rövidebb idõre érkeznek a Balatonhoz.     

Az iroda tapasztalatai szerint növekvõ reklámértékkel bír a balatoni térség biztonságossága, a dél-balatoni kutyás strandok nyitása pedig egyértelmûen növelte az erre vállalkozó települések vonzerejét. Ma már jóval nagyobb a kereslet a kutyával érkezõ vendégeket is fogadó szálláshelyek iránt, mint a kínálat - jelezte.     

Kertész Rezsõ, a KISOSZ (Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Somogy Megyei Érdekképviselete) társelnöke arról számolt be az MTI-nek, hogy a dél-balatoni kis- és középvállalkozók 10-15 százalékos forgalomcsökkenésrõl panaszkodnak, még a két évvel ezelõtti esõs, gyengének mondható szezonhoz képest is.     

Problémának nevezte, hogy a csúcsszezonban a péntek-szombat-vasárnapra érkezõ vendégkört jelentõsen befolyásolja az idõjárási elõrejelzés. A hétvégéken kétszer-háromszor akkora a forgalmuk, mint a hét elsõ napjaiban, ezért nagy kiesést eredményez, ha esõt, vihart ígérnek ezekre a napokra az elõrejelzések.     

Súlyos probléma emellett a szakképzett munkaerõ hiánya, amit fokoz, hogy a gyakorlattal, képesítéssel nem rendelkezõ munkaerõ a hétvégi hajtás miatt gyakorlatilag már július végére elfárad.     

A szervezet társelnöke még korainak tartotta értékelni az idei balatoni szezont, hiszen sok múlik a hátralevõ augusztusi hétvégéken.     

A balatoni nagyvárosok javuló adatokról számoltak be az eddigi szezonban. A hirbalaton.hu portál közlése szerint az elsõ fél évi adatok szerint Siófokon 11,8 százalékkal, Keszthelyen közel 4 százalékkal emelkedett a regisztrált vendégéjszakák száma, Balatonfüreden pedig a tavalyi évhez hasonlóan alakult a vendégforgalom.     

Az üdülõrégió turisztikai attrakcióinak látogatottsága is kedvezõen alakult az elsõ fél évben. Például a keszthelyi Festetics-kastély látogatóinak száma 4 százalékkal, míg a Szigligeti Váré több mint 20 százalékkal nõtt 2015 elsõ fél évének adataihoz viszonyítva.

MTI - Kanizsa



2016-08-06 04:38:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül