Ma 2024. 11 22.
Cecília, Filemon napja van. Látogatók száma : 57023250 |
||||||||||
|
16 millió forint bírság a nyári élelmiszerlánc ellenõrzéseken Közel 16 millió forint bírságot szabtak ki a nyári élelmiszerlánc ellenõrzések során júliusban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) munkatársai - mondta a Földmûvelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelõs államtitkára. Zsigó Róbert ismertette: 3316 létesítményt és több mint 10 ezer terméket vizsgáltak a szezonális ellenõrzések során, hiányosságokat fõként a higiéniai feltételek biztosításával, a dolgozók egészségügyi alkalmasságával és képzettségével, valamint a termékek nyomon követhetõségével és minõségével kapcsolatban tártak fel. Az egész országra kiterjedõ komplex ellenõrzés során a Nébih és a kormányhivatalok munkatársai közösen keresik fel egyebek mellett a szezonálisan üzemelõ, illetve az idegenforgalmi szempontból forgalmas helyeken található fagylaltozókat, cukrászdákat, éttermeket és kereskedelmi létesítményeket, kiemelt figyelmet fordítanak az utcai vendéglátásra is. A nyári szezonális ellenõrzésen a szakemberek vizsgálták a fagylaltokat, a fûszerezett, pácolt elõkészített húsokat, a sült halakat, és a gyümölcsök közül fõként a görögdinnyét. Az államtitkár beszámolója szerint a nemzetközi szakmai szervezetek felhívására az ellenõrzött termékek körét kiterjesztették a tojásra, a külföldi UHT tejekre és a vásárokon kapható konyhai kerámia termékekre is. Zsigó Róbert közölte: a 10 721 vizsgált tételnek kevesebb mint a 3 százalékánál merült fel probléma. Kifejtette: a Nébih korszerû laborvizsgálatai révén a szakemberek három fûszerezett, pácolt elõkészített húsban kimutatták a szalmonellát, a sült halak vizsgálatánál pedig egy esetben kiderült, hogy a sült fogasként árult termék nem fogasból, hanem másfajta halból készült. A külföldi UHT tejek esetében ismét találtak olyat, amelyben a megengedettnél alacsonyabb volt a zsírtartalom. A konyhai kerámia edények vizsgálatáról pedig elmondta, hogy eddig 6 minta ellenõrzése fejezõdött be a 16-ból, és azok közül egynél határérték feletti ólomkioldódást találtak. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a vendéglátóhelyeken vett 141 fagylaltmintából 13 mikrobiológiai szempontból nem volt megfelelõ. A 86 gyümölcsbõl készült színes fagylaltok közül hétben a szakemberek a jelenlegi szabályok szerint nem engedélyezett színezéket találtak. Hangsúlyozta: a laboratóriumi vizsgálatokon megbukott termékeknél minden esetben elkezdõdött a hatósági intézkedés. Zsigó Róbert felidézte, hogy a nyári szezonális élelmiszer-ellenõrzés augusztus 31-ig tart. Az államtitkár hozzátette: a szezonális ellenõrzésekkel a kormánynak és a tárcának is az a legfõbb célja, hogy minden magyar család asztalára egészséges, biztonságos, kiváló minõségû és lehetõleg magyar élelmiszer kerüljön. MTI - Kanizsa
REND-ŐR ROVAT >>> |
FRISS HÍREK
15:22 - Indul a Filmklub
11:44 - Évadkezdés a Hölgyklubban
09:52 - A csonthéjba zárt egészség
05:10 - Emlékül
05:05 - Idõsek sportnapja
04:39 - Fókuszban a madarak
16:16 - Ünnepi program - Október 6.
14:52 - Figyelem! Idõpontváltozás!
|