Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892459    








Honlapkeszites

Többen vennének vagy építenének lakást

Nyolc százalékkal többen vennének vagy építenének biztosan lakást a következõ egy évben a három hónappal ezelõttihez képest a GKI Gazdaságkutató Zrt. júliusi felmérése szerint, és az ezt valószínûsítõk köre is 4 százalékkal nõtt.


Az MTI-hez eljuttatott közleményében a gazdaságkutató ismerteti: az egy évvel korábbihoz viszonyítva a vásárlást vagy építést biztosan tervezõk köre több mint duplájára nõtt, az ezt valószínûsítõk pedig 36 százalékkal vannak többen.     

A lakásvásárlási hajlandóság újabb, 31 negyedéves csúcsra jutott, hasonlóan kedvezõ adatokat 2008 végén regisztrált a gazdaságkutató.     

A jelentõs élénkülést a lakásépítést ösztönzõ kormányzati intézkedéscsomag erõs médiahatása, illetve a sok éven át elhalasztott kereslet piacra lépése egyaránt magyarázza - közölte a GKI.     

A lakásfelújításra és korszerûsítésekre vonatkozó kilátások is erõsödtek az elõzõ, áprilisi felméréshez képest. Az erre biztosan vállalkozók aránya 5, a valószínûleg vállalkozóké 10 százalékkal bõvült.     

A teljes ingatlanpiaci várakozást jelzõ GKI-MGYOSZ fõvárosi és magyarországi ingatlanpiaci index értéke 1, illetve 2 ponttal nõtt júliusban az egy negyedévvel ezelõttihez képest, az egy évvel ezelõtti értékeket pedig mindkét mutató 6-6 ponttal haladja meg. Az országos jelzõszám esetében ez 42, a fõvárosi index esetében pedig 48 negyedéves csúcs.     

A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) a válaszadók 10 százaléka szerint jelentõsen, 53 százaléka szerint kissé élénkíti majd a lakásépítéseket, 37 százalékuk szerint viszont nem lesz érdemi hatása. Az áprilisi felmérésnél ez a három arány még 38, 46, illetve 16 százalék volt.     

Az építési telek piacára vonatkozó kilátások az elmúlt idõszakban folyamatosan javultak, és idén áprilisra magas szintet értek el. Júliusban kisebb negatív korrekció következett be, de a telekpiaci várakozások így is derûlátóak, továbbra is jelentõs keresleti túlsúlyt jeleznek. A várható eladási árakra vonatkozó várakozások visszafogottabbak az áprilisihoz képest, minden körzetben érdemben csökkent a várt áremelkedés. A válaszadók a következõ 12 hónapban 3-8 százalékos áremelkedést várnak a telekpiacon.     

Az irodapiaci kilátások áprilisban számottevõen javultak, ezt most lényegében stagnálás követte. Budapesten és környékén a következõ egy évben a bérleti díjak átlagosan 2 százalékos emelkedésére, vidéken stagnálására lehet számítani.     

A fõvárosi agglomerációra vonatkozó üzlethelyiség-piaci index 7, az ország egészére vonatkozó jelzõszám 4 ponttal emelkedett az elõzõ felméréshez képest. A bérleti díjak 3 százalék körüli emelkedése a fõvárosban, illetve a nyugati régióban valószínû, a kelet-magyarországi területeken inkább a stagnálás lehet az alaptendencia - közölte a GKI.    

 A júliusi felmérés során 110 ingatlanokkal foglalkozó cég, valamint 1266 vállalat válaszolt, a lakossági minta pedig reprezentatív, ezerfõs volt. A felmérés az idei évtõl a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) támogatásával készül.

MTI - Kanizsa



2016-08-13 07:25:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül