Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56894709    








Honlapkeszites

Ha senki sem fizet oda az ingyenes egészségügyi ellátás

Másfél millió. Tavaly ennyi esetben derült ki az egészségügyi intézményekben, hogy a beteg a rendezetlen járulékok miatt nem jogosult ingyenes egészségügyi ellátásra.


A TAJ kártya ellenõrzésekor a rendszer piros lámpát mutat, ha a biztosítási szám érvényes, de senki nem fizette a társadalombiztosítási járulékot az ellátott után.

Az Országos Egészségügyi Pénztár bejelentése alapján az adóhatóság felszólítja az érintettet, hogy igazolja jogosultságát az egészségügyi ellátásra. Amennyiben ez nem történik meg, az adóhatóság visszamenõleg is a járulékok rendezésére kötelezi az ellátottat.

- Egészségügyi szolgáltatási járulékot annak kell fizetni, aki nem biztosított, nem áll nemzetközi egyezmény hatálya alatt és egyéb jogcímen, például egészségügyi állapot, szociális rászorultság címén sem jogosult egészségügyi szolgáltatásra. A fizetési kötelezettség kezdetét, valamint megszûnését tizenöt napon belül kell bejelenteni az adóhatósághoz a 16/ D11-es számú adatlapon. Az egészségügyi szolgáltatási járulék 7050 forint havonta, amit a következõ hónap tizenkettedikéig kell megfizetni. Olykor az is elõfordul, hogy a munkavállaló azt gondolja, hogy rendezett a jogviszonya, de az orvosnál mégis felvillan a piros lámpa. Ennek elkerülésére az ügyfélkapun keresztül bárki ellenõrizheti, hogy a munkáltatója bejelentette-e, illetve járulékbevallási kötelezettségének eleget tett-e. Ha valakinek nincsen ügyfélkapuja, személyesen is kérhet információt a NAV bármelyik ügyfélszolgálatán - mondta el Joó Hilda, a NAV Zala Megyei Adó- és Vámigazgatóságának sajtóreferense.

Kanizsa TV - Kanizsa



2016-08-16 16:39:00


További hírek:


KÖZÉRDEK ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül