Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893755    








Honlapkeszites

DiákÉsz: módosítani kell a diák munkavállalók szerzõdéseit

A szeptember 1-jétõl hatályba lépõ jogszabályváltozások miatt százharmincezer diák munkavállaló és háromezer cég szerzõdését kell újrakötni az iskolaszövetkezeteknél - hívta fel a figyelmet a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (DiákÉSZ).


Az MTI-hez küldött közleményében a DiákÉSZ kiemelte: a szövetkezeti törvény 2016. szeptember 1-jétõl hatályos változása alapvetõ hatással lesz az iskolaszövetkezeti foglalkoztatásra, a legjelentõsebb módosítás, hogy az iskolaszövetkezeti foglalkoztatás kikerül a Munkatörvénykönyvének (Mt.) hatálya alól, a Polgári Törvénykönyv (Ptk.) és a Szövetkezeti törvény (Sztv). lesz az irányadó joganyag.     

Simon Balázs fõtitkár a közleményben kiemelte, hogy a DiákÉSZ tagszervezetei, a legnagyobb iskolaszövetkezetek megkezdték a tagok, megrendelõk értesítését a szeptember 1-jétõl esedékes módosításokról.     

Az új rendelkezések szeptember 1-jétõl hatályosak, az Mt-rõl való áttérés a jelenlegi iskolaszövetkezeti tagok esetében ettõl a dátumtól lehetséges, de csak 2017. január 1-jétõl kötelezõ, az új diák belépõkkel 2016. szeptember 1-jétõl már az új szabályok szerint lehet csak tagsági megállapodást kötni - tájékoztatott az érdekképviselet.     

A DiákÉSZ közölte: a változások hatálybalépésével megszûnik az eddigi munkajogi jogviszony, ami fennállt az iskolaszövetkezet és tagja között, helyébe polgári jogi jogviszony lép, ami azt jelenti, hogy a továbbiakban e jogviszonyra nem értelmezhetõek a munkaviszonyra vonatkozó szabályok fogalmai, és a diákokkal tagsági megállapodást kell kötni, ennek tartalmaznia kell a diák által vállalható feladatok körét, a díjazás minimális összegét és a kapcsolattartás módját az iskolaszövetkezettel a közremûködési kötelezettséggel nem járó idõszakban.     

A szövetség közleményében kiemelte, hogy a jogszabályváltozás érinti a diák munkavállalók pihenõidejét, a munkaszünetet, a szabadságot, a pótszabadságot, a díjazást. A diák díjazásának el kell érnie a minimálbér, illetve a garantált bérminimum összegét.     

Ha a diák a 18. életévét nem töltötte be, akkor az Mt.-be foglalt, fiatal munkavállalók munkajogi védelmére vonatkozó rendelkezéseket is figyelembe kell venni a feladatteljesítés során - hívta fel a figyelmet a szövetség.

MTI - Kanizsa



2016-08-18 06:06:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül