Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949033    








Honlapkeszites

Szepetneki falunap - Közös kincsünk

„Együtt Szepetnekért” – ez volt a tavalyi falunapi ünnepség mottója, amely mondanivalójából és aktualitásából azóta sem vesztett.


A szepetneki falunap nemcsak a helyiek, hanem az ott élõ nemzetiségek, valamint a 125 éves önkéntes tûzoltó egyesület ünnepe is volt. A szombati rendezvényen felavatták a község helytörténeti kiállítóhelyiségét, és elismeréseket is átadtak.

„Együtt Szepetnekért” – ez volt a tavalyi falunapi ünnepség mottója, amely mondanivalójából és aktualitásából azóta sem vesztett. Az idei rendezvényen Vlasicsné Fischl Tímea polgármester köszönte meg a helyi egyesületeknek, civil szervezeteknek, hogy sikeres pályázataikkal segítik Szepetnek fejlõdését.

„120 millió forint értékben befejezõdött szeméttelepünk rekultivációja, több épületünkre napelem pedig került. Az egyesületeink pályázataival jutottunk falubuszhoz, valamint a sportegyesület pályázata révén egy új edzõpálya elkészítésére is lehetõség nyílt" - mondta a polgármesterasszony.

A község vezetõsége nemcsak a pályázó szervezeteknek hálás, hanem a 125 éves Szepetneki Önkéntes Tûzoltó Egyesületnek is. A jubileumhoz Egri Gyula tûzoltó ezredes gratulált. „125 év alatt nagyon sok minden történt Szepetneken is. Új gépjármûfecskendõt kaptak, ami 50 éves ugyan, de itt új, és nem kell lebecsülni, mert ezek nagyon jól meg lettek építve, és a mostani idõkben is nagyon jól helyt állnak. Azzal, hogy megfelelõ technikai eszközöket tettek ezekbe a gépjármûvekbe, a szepetneki önkéntes tûzoltók ma is magas fokon képesek a helység, illetve a település védelmére.” A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetõje arra is biztatta a Stenczinger László vezette önkénteseket, hogy szerezzék meg az önálló beavatkozáshoz szükséges jogosítványt.

Az ünnepségen elismeréseket is átadtak. A Szepetnekért Emlékérmet idén Sóstainé Márfi Ibolya, a helyi értéktár bizottság elnöke vette át, akinek a nevéhez köthetõ az újonnan létrejött helytörténeti kiállítóhelyiség.

A Közös Kincsünk címû gyûjteményt Fülöp Attila helyettes államtitkár avatta fel.„Azt látjuk, hogy itt az elmúlt hónapokban, félévekben van egy olyan kérdés, amelyben Európa nem találja a saját identitását, értékeit, vagy úgy látjuk, hogy az elmúlt évszázadokban megszokott keresztény-típusú kultúra nem talál választ. Valószínûleg azért, mert ez a kultúra kicsit megroppanni tûnik. Ebben a helyzetben ugyanakkor Magyarországon azt látjuk, hogy sorra újulnak meg templomok, vagy vannak olyan megmozdulások és programok, amelyek az itt élõ nemzetiségeket próbálják meg bemutatni, tehát itt van egy egészséges együttélés a nemzetiségekkel" - mondta Fülöp Attila nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelõs helyettes államtitkár.

Az épület eredetileg pékségként mûködött mára azonban olyan emlékek, régi használati eszközök találhatók benne, amelyek a Szepetneken élõ nemzetiségek: horvátok, németek és romák hétköznapjaiból adnak ízelítõt. A kiállításhoz számos felajánlást, személyes tárgyakat kaptak a szervezõk, akiknek munkáját a megyei közgyûlés is támogatta.

Bene Csaba a Zala Megyei Közgyûlés alelnöke kiemelte: „Tavaly, egy pályázat keretében Zala megye több pontján hoztunk létre Értéktár Bizottságot. Akkor talán még csak egy szlogennek tûnhetett, de ma itt, Szepetneken láthatjuk ennek az anyagiasulását, megvalósulását. Ez a kiváló kiállítás több szempontból is jelentõs: három nemzetiség hozta létre, közösen munkálkodtak, és érzõdik az összefogás a kiállításon, amely bemutatja a régi idõket, és a jelen fiataljainak azt, milyen volt a múltunk.”

Szepetnek az évek során az ott élõ nemzetiségek összefogásával gyarapodott, a helyi értéktárhoz mindegyik hozzátette a maga tradícióit. A folyamatos fejlõdéshez az együttmûködés és a múlt ismerete a jövõben is elengedhetetlen lesz.

Kanizsa TV - Kanizsa



2016-08-29 06:22:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül