Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892617    








Honlapkeszites

Béren kívüli juttatás munkavállalóknak: jövõre is adómentes

Létezik olyan céges konstrukció, amelyet a befektetési piacon évek alkalmaznak és a béren kívüli juttatások rendszerének 2010. január 1-tõl érvényes adókötelezettségét kikerüli. Van tehát olyan jogi kiskapu, amivel a munkavállalóknak jövõre is adómentesen adható juttatás. - írja a HVG.

Jövõ januártól az Országgyûlés eltörölte a béren kívüli juttatások adómentességét és három kategóriába sorolta azok elemeit: adómentes, kedvezményes adózású és normál adózású elemek. Gyakorlatilag csak az internetutalvány marad változatlanul adómentes, 25 százalékos adóteher hárul a melegutalványra és az üdülési csekkre, (a céges üdülõben üdültetést is ideértve), a munkáltatói befizetésekre az önkéntes pénztárakba, a bérlet juttatására, az iskolakezdési támogatásra és az iskolai és nem iskolai rendszerû képzésre.


A normál adózású körben összesen 97,89 százalékos adóteher hárul többek között a hidegutalványra. A válság közepette nem kell különösebb jóstehetség ahhoz, hogy rájöjjünk: a bevezetett adóterhek hatására a munkaadók jelentõs része egyszerûen eltörli majd a cégen belüli cafeteria rendszert, de még jobb esetben is alaposan megnyirbálják a munkavállalóknak adott béren kívüli juttatásokat - állítja a www.kiado.hu bróker elemzése.

Céges befektetési biztosítások

Az adójogszabály változástól függetlenül azonban körülbelül 2 éve terjed a piacon egy olyan konstrukció, amellyel cégek ezrei éltek már. Eszerint a cég határozatlan idejû befektetési biztosítással – közkeletû nevén unit linked konstrukcióval - szerzõdik a munkavállalókra, tehát részükre egyfajta befektetést kezd el fizetni, amely egyben életbiztosítás is. Az adott munkavállaló, mint biztosított szerepel az ügyletben úgy, hogy a haláleseti kedvezményezett (aki egy esetleges tragédia esetén jogosult a haláleseti biztosítási összegre) ugyancsak magánszemély. „A cég a biztosítási díjat költségként leírhatja és a dolgozónak egyfajta munkaadói juttatásként adhatja a befektetést. A munkavállaló néhány év után a felhalmozott juttatások megfelelõ aktuális értékéhez készpénzben hozzáférhet, visszavásárlás esetén az adókötelezettség a munkavállalót terheli”.



2009-09-17 10:59:43


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül