Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892986    








Honlapkeszites

Bisnode: több az idõben fizetett számla, de nõtt a fizetési késedelem ideje is az elsõ fél évben

Bár  minimálisan tovább nõtt a határidõben kifizetett számlák aránya az elsõ fél évben Magyarországon, az átlagos fizetési késedelem hossza is nõtt; az egyes ágazatok között jelentõs eltérés volt, az átlagosnál lényegesen hosszabb fizetési késedelmet a gépjármû-kereskedelemben, illetve a bútorgyártó és a papíripari cégeknél tapasztaltak - közölte Bisnode Magyarország Kft. az MTI-vel.


Az adatok szerint az elsõ fél évben a számlák 32,9 százalékát fizették ki késve a vállalkozások, míg tavaly ugyanebben az idõszakban 33,2 százalékos volt az arány, tavalyelõtt pedig 36,1 százalékos.     

Az üzleti információ-szolgáltató elemzésében felhívta a figyelmet arra is, hogy nõttek a fizetési határidõk, míg 2014 és 2015 elsõ két negyedévében 26,5 nap körül mozgott az utólag rendezett számlák átlagos fizetési határideje, addig a mostani érték már a 28 napot közelíti.     

Annak ellenére, hogy a hitelezõ vállalatok átlagosan 1,2 nappal növelték a visszafizetési határidõket, a fizetési késedelmek ideje nõtt, az átlagos késedelem meghaladja a 18 napot, míg 2015-ben 15,7, 2014-ben pedig 15,3 napot kellett a késve fizetett számlákra várniuk a hitelezõknek.     

A legkisebb, 9 napos késedelemmel az egyéb szolgáltatók, 10 napos késedelemmel az ipari gépjavítással foglalkozó vállalatok, 11 napossal pedig a kiskereskedelmi, élelmiszeripari és textilipari cégek fizetnek.     

Egyes ágazatokban viszont 30 nap feletti átlagos késedelem is elõfordulhat, ilyen a gépjármû-kereskedelem átlagosan 55 nappal, valamint a humán-egészségügy, illetve a mûvészet, szórakozás, szabadidõs tevékenységgel foglalkozó vállalkozások 32, illetve 30 nappal.     

A Bisnode tájékoztatása szerint a bútorgyártó és a papíripari cégek körében még az 50 százalékot sem éri el a lejárat elõtt kifizetett számlák aránya, és ezekben az ágazatokban az országosnál jóval magasabb arányban fordulnak elõ 60 napot meghaladó késedelmek, ahogy a mûvészet, szórakozás, szabadidõs tevékenységgel foglalkozó, vagy az építõipari vállalkozások körében is.     

A megyék közül Zala, Komárom-Esztergom és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt a legmagasabb a pontosan fizetett számlák aránya. Ezeket Pest, és a tavaly még listavezetõ Békés megye követte, szintén 70 százalék feletti értékkel.     

A legtöbb késedelem Somogyban, Budapesten és Vas megyében történt, ahol az idõben fizetett számlák aránya 63 százalék alatt maradt.     

A határidõ utáni fizetéseket tekintve ugyanakkor Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében várható a legnagyobb csúszás, az elmúlt 12 hónap alatt átlagosan több mint 30 nappal növekedtek itt a fizetési késések. Pest, Fejér és Csongrád megye cégeinél ugyancsak nagyobb, 20-23 napos elmaradással kell számolni.     

A legalacsonyabb, 10 napos átlagos késés a Somogy megyei cégeknél volt, ezt 11 nappal Gyõr-Moson-Sopron, Zala és Nógrád megye vállalkozásai követik.

MTI - Kanizsa



2016-09-01 05:21:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül