Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891732    








Honlapkeszites

Okostelefonos alkalmazáson is ellenõrizhetõk az õstermelõk jogosultságai

A nyilvános õstermelõi adatok lekérdezésére szolgáló okostelefonos alkalmazást és internetes felületet fejlesztett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) - közölte az agrárkamara az MTI-vel.


A szeptember 1-jétõl elérhetõ felületeken bárki ellenõrizheti az õstermelõ igazolványának érvényességét az igazolvány száma alapján, amelyet az õstermelõknek kötelezõen fel kell tüntetniük az árusítás helyszínén. Az alkalmazás megadja az õstermelõ által termesztett növényfajok és tartott állatok megnevezését, illetve az értékesíteni kívánt növényi, állati eredetû termékek felsorolását is, így a fogyasztó meggyõzõdhet arról, hogy az árusított terméket ténylegesen az õstermelõ termelhette-e.       

Az alkalmazás célja, hogy erõsítse a fogyasztói tudatosságot, az õstermelõk és vásárlók közötti bizalmat, továbbá a termék nyomon követhetõségén keresztül támogassa az élelmiszerbiztonságot. Az agrárkamara szerint emellett a gazdaság fehérítését is elõsegíti, ugyanis a hatóság általi célzott ellenõrzéseken túl a gazdálkodók, fogyasztók, felvásárlók is várhatóan aktív használói lesznek az alkalmazásnak.     

A NAK közleménye emlékeztet arra is, hogy folyamatban van az új õstermelõi kártyák kézbesítése, azokat az ideiglenes igazolványok 2016. szeptember 30-i lejártáig mindenki megkapja. Azoknak az õstermelõknek pedig, akiknek még a régi, papír alapú igazolványuk van, október 1. és december 31. közötti idõszakban kell igényelniük az új õstermelõi igazolványt, amennyiben 2017. január 1-jétõl õstermelõként, jogfolytonosan kívánják folytatni tevékenységüket. Ez megközelítõleg százezer õstermelõt érint, ezért az agrárkamara azt javasolja, hogy õk október 1-jét követõen a lehetõ leghamarabb keressék fel falugazdászaikat.

MTI - Kanizsa



2016-09-01 05:26:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül