Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893554    








Honlapkeszites

Szakértõk szerint jövõre indulhat növekedésnek az építõipar

Jövõre indulhat növekedésnek az építõipar szakértõk szerint, akik kiemelték, a fordulatot jelzi az épületek építésére kötött új szerzõdések volumenének júliusi 88 százalékos növekedése is.


Németh Dávid, a K&H Bank vezetõ elemzõje csütörtökön az MTI-nek elmondta, nem lepõdött meg az építõipar termelésének júliusi 17,6 százalékos csökkenésén, ami várható volt az uniós támogatású fejlesztések befejezõdése miatt is.     

Kiemelte, az épületeket illetõen tavaly szeptember óta nõtt az állomány, és dinamikusan, 88 százalékkal bõvült az új szerzõdések száma.     

Úgy vélte, az év végén, jövõ év elején fordulhat pozitív tartományba az építõipar teljesítménye, idén még azonban kétszámjegyû, 14-15 százalékos visszaesést vár a szakértõ.     

A jövõ évi, akár kétszámjegyû növekedést Németh Dávid szerint támogatja az új uniós kifizetések beindulása, az idei alacsony bázis, a kormányzati intézkedések (csok, áfacsökkentés), az elmaradt építkezések és az alacsony kamatkörnyezet is - vélekedett.     

A szakértõ szerint a részletes adatokból az is látható, hogy a lakásépítésekre, irodaház-kapacitások növelésére van igény a piacon. A szerzõdésállomány növekedésének megindulása után körülbelül 9 hónappal már a termelésben is látszik a növekedés - tette hozzá.     

A másik alágazatban, az egyéb építményeknél azonban továbbra is jelentõsek a mínuszok, itt 2014. októbere óta negatív tartományban van a szerzõdésállomány. Fordulat akkor várható, ha elkezdõdnek az uniós beruházásokra vonatkozó szerzõdéskötések - mutatott rá a K&H vezetõ elemzõje.     

Balogh László, az ingatlan.com vezetõ gazdasági szakértõje kommentárjában úgy vélte, az ágazat összteljesítménye még negatív, de láthatóak a fordulatra utaló jelek. A következõ idõszakban elõbb ledolgozhatja a hátrányát az ágazat, majd növekedésnek indulhat - vélekedett.     Folytatódik ugyanis az elõzõ hónapokban látható kettõs trend: az építõipar két fontos alágazata közül az egyéb építmények építése egyre kisebb mértékben húzza vissza a szektort, az épületépítéseknél azonban pozitívak a mutatók.     

Kedvezõ jel, hogy az épületépítésekre vonatkozó hó végi szerzõdésállomány is március óta minden hónapban 50-60 százalékkal nõtt - fejtette ki.     

Balogh László utalt a korábban megjelent lakásépítési adatokra is, amelyek szerint több mint 13 ezer lakásépítési engedélyt adtak ki, ami 237 százalékos növekedésnek felel meg az elõzõ év azonos idõszakához viszonyítva. A szakember szerint a tempósabb építõipari növekedés a következõ évben várható, mert az idén elindított lakás- és épületfejlesztések leginkább 2017-ben vagy azt követõen lesznek láthatóak az építõipari adatokban. Az ingatlan.com elõrejelzése szerint a mostani kilátások alapján országszerte 15-20 ezer új építésû lakás átadására lehet számítani a következõ másfél évben.

MTI - Kanizsa



2016-09-18 03:11:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül