Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892076    








Honlapkeszites

A kormány adókedvezménnyel ösztönözné a startup cégekbe feketetõket

A kormány adókedvezménnyel segítené a startup cégekbe fektetõ vállalkozásokat, így ösztönözve, hogy mintegy 40-60 milliárd forintnyi tõkéhez jussanak a kezdõ innovatív vállalkozások - mondta Izer Norbert, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adószabályozásért és számvitelért felelõs helyettes államtitkára az MTI-nek.


Hozzátette, hogy a tárcánál dolgoznak az õszi gazdasági növekedésösztönzõ csomagon, ennek egyik eleme lenne a stratupok támogatása, amely jövõ januárban lépne hatályba.     

Izer Norbert hangsúlyozta, hogy a német gyakorlatot követve a tervek szerint a magyar startup cégekbe fektetõk a befektetési érték 25 százalékát kapnák vissza társasági adókedvezményként, számítások szerint a januárban életbe lépõ intézkedés hatásaként évi 10-15 milliárd forint maradna a befektetõ cégeknél.     

Az adókedvezményt a befektetés évében és az azt követõ három évben lehetne egyenlõ részben igénybe venni, évente húszmillió forintig.     

A szabályozás során pontosan meghatároznák a befektetési kedvezmény igénybevételére jogosító startup cég fogalmát, amelyeket korai fázisú vállalkozásnak hívnának a jövõben - mondta a helyettes államtitkár.     

Azok a cégek tartoznának e kategóriába, amelyek legfeljebb három éve mûködnek, árbevételük 100 millió forintnál kevesebb, és 20-nál kevesebb embert foglalkoztatnak. Kikötés lenne az is, hogy ne legyenek tulajdonosok más társaságban.     

Az adókedvezmény igénybevételének feltételéül szabnák azt is, hogy a vállalkozásoknak és azok befektetõinek se legyen lejárt köztartozásuk, illetve a befektetõknek nyereséges hazai vállalkozást is mûködtetniük kellene - tette hozzá Izer Norbert.     

A helyettes államtitkár szólt arról is, hogy az õszi növekedésösztönzõ csomagba tervezett intézkedések egy része a foglalkoztatás további bõvítését szolgálnák munkaerõpiaci intézkedésekkel, másik részük - ezen belül a startupok támogatása is - az innovációt, a modern technológiák elterjesztését ösztönözve szolgálná a gazdaság fejlesztését.

MTI - Kanizsa



2016-09-24 06:40:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül