Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891784    








Honlapkeszites

Fürdõszövetség: nõttek a magyarországi fürdõk bevételei a nyári szezonban

A Magyar Fürdõszövetség elõzetes adatai szerint az idei nyári fõszezonban két százalékkal magasabb árbevételt értek el a magyarországi fürdõk, miközben a vendégforgalom a múlt évhez hasonlóan alakult. A szövetség szeretné elérni, hogy a fürdõszolgáltatások bekerüljenek a kedvezményes áfakörbe, illetve a szálláshely-szolgáltatással és a vendéglátással együtt tartósan benn is maradjanak.


Czeglédi Gyula, a szövetség ügyvezetõ elnöke az MTI-nek elmondta: a legjobban teljesítõ fürdõk elérték a múlt évi kiemelkedõ vendégforgalmat, vagy kismértékben, néhány százalékkal túlteljesítették.     

Rámutatott: 2015. évi vendégéjszakai adatok alapján jól látható, hogy a tíz leglátogatottabb város mindegyikénél meghatározó a fürdõturizmus, hét település közülük kifejezetten hagyományos fürdõváros. Jelenleg Budapest és Balaton turizmusa mellett az ország turizmusának a harmadik meghatározó lába az épített fürdõkre épülõ fürdõ- és gyógyturizmus.     

A szövetség kiemelt célja, hogy az OEP által finanszírozott, a fürdõkben elérhetõ gyógyászati szolgáltatások támogatási összege 20 százalékkal emelkedjen. Jelenleg az OEP-támogatás az összes gyógykezelés önköltségének alig több mint egyharmada. A további részt a szolgáltatást igénybevevõ betegek térítése és hozzájárulása adja, a hiányzó költségrészt a fürdõk más üzletágaik eredményébõl pótolják - ismertette.     

Czeglédi Gyula ezt a helyzetet tarthatatlannak nevezte, és beszámolt arról, hogy a rendezése érdekében az egészségügyi kormányzathoz fordultak. Tájékoztatása szerint a kezdeményezésükre Ónodi-Szûcs Zoltán egészségügyi államtitkár egyetértésérõl biztosította a szövetséget, azonban jelezte: a jövõ évi költségvetésben más szempontok erõteljesebben érvényesültek.     

Az ügyvezetõ elnök szerint a probléma ismét elõtérbe kerül az állami egészségügyi szektor nagyarányú bérnövekedését követõen, kezelhetetlen állapotokat fog eredményezi, hiszen a gyógyfürdõkben is egészségügyi végzettségû dolgozók dolgoznak. A szövetség továbbra is a 20 százalékos támogatási díj emeléséhez szükséges forrás elõteremtésében látja a megoldást, hogy a fürdõszolgáltatók is már 2017-ben érzékelhetõ béremelést tudjanak végrehajtani az egészségügyi munkavállalóknál.     

A szövetség szerint indokolatlan és értelmezhetetlen, hogy a fürdõszolgáltatás mint Magyarország egyik fõ turisztikai vonzereje miért került ki 2006-ban a kedvezményezett áfakörbõl. Az elnök jelezte: tagjaik vállalták, hogy az áfamegtakarítással elérhetõ többletbevételeket a hatékonyság javítása mellett az alkalmazottak bérfejlesztésének felzárkóztatására és a hiányzó fejlesztési források pótlására fogják felhasználni.     

Czeglédi Gyula kitért arra, hogy a fürdõk üzemeltetését az idén a szektorban egyre jellemzõbb munkaerõhiány befolyásolta. A fürdõüzemeltetõk egyre nehezebben találnak úszómestert, pénztárost, takarítót és mûszaki szakembereket, az egészségügyi kezeléseket végzõ terapeutákból, szakorvosokból pedig hiány van. Jellemzõ, hogy a fürdõket elhagyó szakemberek nem másik szolgáltatóhoz szegõdnek, hanem szakmát és ágazatot váltanak a magasabb bér érdekében, egyre többen közülük külföldön helyezkednek el - tette hozzá Czeglédi Gyula.

MTI - Kanizsa



2016-09-24 09:43:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül