Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891515    








Honlapkeszites

Változtak a húskészítményekre és a sütõipari termékekre vonatkozó elõírások

Változtak a húskészítményekre és a sütõipari termékekre vonatkozó elõírások a Magyar Élelmiszerkönyvben azért, hogy a magyar fogyasztók az eddiginél is jobb minõségû élelmiszerekhez juthassanak - közölte a Földmûvelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelõs államtitkára.


Zsigó Róbert elmondta: a módosítás alapján nemcsak a minõség javul, nõ a termékek hústartalma is. Így például a virsli és a párizsi esetében 40-rõl 51 százalékra emelkedett a hústartalom alsó határa.     

Kifejtette, a sütõipari termékek esetében az eddigi irányelv átkerül a kötelezõ érvényû elõírások közé. Az elõírás megjelenése októberben várható.     

Az államtitkár elmondta, a szakemberek elvégezték a termékcsoportok szabályozását, így például a kenyerek, a vizes-, illetve tejes tésztából készült péksütemények, vagy a leveles tésztából készült finom pékáruk esetében.     

Zsigó Róbert kiemelte: a hagyomány és a minõség két olyan fontos fogalom, amely egyrészt tükrözi a tudatos vásárlók elvárásait, másrészt pedig befolyásolja az élelmiszer elõállítást és a kereskedelmet is.     

Mindezt figyelembe véve a kormány és a minisztérium folyamatosan törekszik olyan elõírások, keretek meghatározására, amelyek azt eredményezik, hogy a családok asztalára kerülõ élelmiszerek egészségesek, kiváló minõségûek - mondta.     

Hozzátette, ez az elv érvényesül a napokban társadalmi vitára bocsátott élelmiszergazdasági programban is, amely támogatja a hagyományos, természetes, egészséges élelmiszerek termelését és elõállítását. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal munkatársai szintén a családok és a tisztességes vállalkozások érdekében ellenõrzik az egész magyar élelmiszer-láncot - hívta fel a figyelmet.     

Az államtitkár elmondta: a húskészítmények esetében életbe lépett szabályozás szigorúbb követelményeket vezet be a csontokról mechanikusan lefejtett hús (MSM) felhasználhatóságával, mivel az élelmiszerkönyvben pontosították, szigorították a hús fogalmát. Az érlelt kolbászhoz és szalámihoz, a parasztkolbászhoz és a téliszalámihoz az MSM használata tilos. Más termékek esetében pedig legfeljebb 10 százalékban tartalmazhatja azt. (A csontokról mechanikusan lefejtett hús vagy MSM olyan termék, amelyet a csontozást követõen a friss, húsos csontokról vagy a bontott baromfiról mechanikai eszközökkel úgy nyernek, hogy az izomrostszerkezet sérül vagy módosul.)     

Számos termék - így például a párizsi, krinolin, virsli, parasztkolbász - esetében csökkent a sótartalom, és új termékekre, a többi között a szafaládéra vonatkozóan is meghatározták a követelményeket.     

Kifejtette, a sütõipari termékeknél valamennyi termékcsoport esetében részletesen megfogalmazták a felhasználható összetevõket, a minõségre, a csomagolásra és a megnevezésre vonatkozó követelményeket. Összegyûjtötték továbbá a védett elnevezésû termékeket, e körbe tartozik többek között a mákos kalács, a császárzsemle, a sóskifli, a rongyos kifli, a leveles pogácsa, és a különbözõ ízesítésû búrkiflik.     

A kiemelt termékek között az egyik legfontosabb termékcsoport azon kenyerek köre, amelyek neve egyben utal azok összetételére is. Az új elõírás 15 fajta - köztük a búzakenyér, a fehér, a félbarna, a rozsos és rozskenyér, illetve a teljes kiõrlésû kenyér - összetételét szabályozza. Az összetevõk közé bekerültek az álgabonák, például a hajdina és az amaránt, amelyek egyre fontosabb részét képezik az egészségtudatos vásárlók étrendjének magas vitamin, fehérje és élelmirost tartalmuk miatt - mondta az államtitkár. Hozzátette: a lisztkeverékbõl készített kenyereknél is rögzítették, szigorították a keverékek pontos arányát. A rozskenyérnek például a jövõben az eddigi 40 százalék helyett minimum 60 százalék rozslisztet kell tartalmaznia, míg a rozsos kenyérnél 15-rõl minimum 30 százalékra emelték a rozsliszt arányát - közölte Zsigó Róbert.     

Az államtitkár elmondta, a szaktárca szeretné, ha a vásárlók mind jobban megismernék a Magyar Élelmiszerkönyv által szabályozott termékeket. Így könnyebben felismerhetnék a minõséget és tudatosabban választhatnának a mindennapokban. E szemléletformáló munkában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalra és az Agrármarketing Centrumra egyaránt számít a minisztérium - fejtette ki.

MTI - Kanizsa



2016-09-28 11:04:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül