Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56894477    








Honlapkeszites

Megfelelõ ütemben halad a Modern Városok Program végrehajtása

Három önkormányzati képviselõ, dr. Fodor Csaba, Gábris Jácint és Horváth Jácint is felvetette közgyûlési interpellációjában a Modern Városok Programjával kapcsolatban terjengõ híreket. Arra kértek választ Dénes Sándor polgármestertõl, hogy milyen mértékben csökkennek a pénzek ezekre a programokra, mert azt is látják, hogy az autópálya programokat is „lehúzták”.

Az elõzményekrõl szólva a városvezetõ kiemelte: Magyarország Kormánya, valamint Nagykanizsa önkormányzata 2015. június 23-án együttmûködési megállapodást írt alá a Modern Városok Program keretében.


A Kormány kiemelt segítséget nyújt az új ipari terület kialakításához, támogatja a déli elkerülõ út megépítését, támogatást nyújt egy multifunkcionális sport- és rendezvénycsarnok, továbbá egy versenyuszoda megépítéséhez, valamint a nagykanizsai ferences kolostor felújítási programja kidolgozásához és a konferencia- és rendezvényközpont kormányzati támogatással történõ megvalósíthatóságának vizsgálatához. A Modern Városok Program végrehajtása, illetve a szükséges forrás biztosítása érdekében a Kormány határozata alapján Nagykanizsa önkormányzata támogatási elõlegként 500 millió Ft vissza nem térítendõ költségvetési támogatást kapott – részletezte a válaszában a polgármester.

Az egyes programelemek – amelyek mindegyike összetett projekt, milliárdos nagyságrendet képvisel –, elõkészítése a megfelelõ ütemben halad. A megalakult munkacsoportok közremûködésével megkezdõdött a beruházások tárcaközi egyeztetése, elkészültek az elõzetes megvalósíthatósági tanulmányok, tervezési programok, a felelõs akkreditált közbeszerzési megvalósíthatósági tanulmányok, tervezési programok. Folyamatban van a felelõs akkreditált közbeszerzési szakértõk kiválasztása, ezt követõen pedig a közbeszerzési eljárások kerülnek megindításra. A város új iparterületének kormányzati támogatással történõ kialakítását szolgáló intézkedések végrehajtása a Nemzeti Ipari Park Üzemeltetõ és Fejlesztõ Zártkörûen Mûködõ Részvénytársaság (NIPÜF Zrt.), illetve a délkeleti elkerülõ út elõkészítése és megvalósítása a zrt. koordinálásában zajlik. A Mura Nemzeti Program önálló, térségi program, (s nem városi), amelynek felelõse a Mura Programért felelõs miniszteri biztos.

Az egyes területi szereplõk – így Nagykanizsa város is –, a Terület-és Településfejlesztési Operatív Program vonatkozásában megvizsgálja a lehetõségét az egyes Modern Városok Program projektelemek uniós támogatásból történõ finanszírozásának.

B.E.



2016-09-29 08:53:00


További hírek:


KÖZÉRDEK ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül