Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949094    








Honlapkeszites

Izzócsere: veszélyes hulladék az energiatakarékos égõ (sajtóközlemény)

A kiégett energiatakarékos fényforrások veszélyes hulladékok, ezért fokozottan figyelnünk kell arra, hogy használat után hova kerülnek - hívja fel a figyelmet Sárközi Imre, az egyik, elhasznált világítótestek és fényforrások gyûjtésével és újrahasznosításával foglalkozó gyõri cég vezetõje annak kapcsán, hogy szeptember elsejétõl az EU-ban tiltva van a hagyományos 100 wattos égõk használata és helyükbe a kompakt fénycsövek, takarékos izzók léptek. Az elhasznált energiatakarékos lámpák és fénycsövek kis mennyiségben ugyan, de higanyt tartalmaznak ezért fontos, hogy ezeket a kijelölt gyûjtõkbe helyezzük. 2005 óta kormányrendelet írja elõ ezen lámpák gyûjtését, ártalmatlanítását és újrahasznosítását.


Míg a forgalomból kivont hagyományos 100 wattos égõ tulajdonképpen egy volfrám szálból állt, addig az energiatakarékos kompakt fénycsövekben van elektronika, amely a lámpát mûködteti, valamint fénypor és higany is. Különösen ez utóbbi miatt számítanak veszélyes hulladéknak az egyre nagyobb teret nyerõ energiatakarékos lámpák és fénycsövek - mutat rá Sárközi Imre, a Szinflex Plus Kft. vezetõje. A gyõri cég a világítástechnikai berendezések hulladékkezelési rendszerét mûködtetõ nonprofit Electro-Coord Kft. nyugat-magyarországi partnere és régiós begyûjtõ pontja. A Dunántúlon keletkezõ világítástechnikai hulladékokat, különbözõ fénycsöveket, nagynyomású gázkisülõ lámpákat itt szortírozzák, szerelik szét és küldik ki az újrahasznosításra specializálódott németországi üzemekbe.

Az elhasznált energiatakarékos izzók, fénycsövek és különbözõ lámpák gyûjtését 2005 óta kormányrendelet írja elõ. Mind a lakossági fogyasztóktól, mind az intézményektõl, vállalkozásoktól, csarnokok, raktárhelyiségek, üzletközpontok üzemeltetõitõl be kell gyûjteni az ilyen fényforrásokat. A Szinflex Plus ezért gyûjtõedényeket helyez ki folyamatosan az ilyen termékeket árusító üzletekbe, különbözõ gazdasági szervezetekhez, intézményekhez, önkormányzatokhoz és felveszi a kapcsolatot a világítástechnikai berendezések szerelését, ellenõrzését végzõ vállalkozókkal, villanyszerelõkkel is.

Fontos tudni, hogy ez a fogyasztóknak nem kerül semmibe, csak egy kis odafigyelésbe, hogy az általunk elhelyezett speciális gyûjtõkbe helyezzék az izzókat, fénycsöveket. A többit mi végezzük, elszállítjuk és hasznosíttatjuk a begyûjtött hulladékot- mutat rá Sárközi Imre. A Nyugat-Dunántúlt lefedõ régiós begyûjtõ pont vezetõje közleményében arra kéri az érintett szervezeteket, hogy vegyék fel velük a kapcsolatot, nemcsak a jogszabályi elõírás miatt, hanem a környezet és egészségünk védelme érdekében is. A kormányrendelet egyébként arra is felhívja a figyelmet, hogy ezen fényforrások nem helyezhetõk el a települési szilárd hulladékokkal együtt. Gyûjtésük elkülönítve, egy visszavételi és begyûjtési rendszer keretében történik.



2009-09-28 13:49:26


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül