Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893744    








Honlapkeszites

FM: 300 millió forint jut az idén a zártkertek megújítására

Háromszáz millió forint jut az idén a Zártkerti revitalizációs program finanszírozására, amely duplája a tavalyi összegnek  - közölte a Földmûvelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelõs államtitkára.


V. Németh Zsolt elmondta: az idén második alkalommal hirdette meg a szaktárca a zártkertek, zártkerti fekvésû földrészletek, elhagyott és/vagy elvadult gyümölcsösök, szõlõskertek megújítását támogató programját.     

Közölte: az önkormányzatok egyedi támogatási kérelmet nyújthattak be az országos zártkerti szociális mezõgazdaság elterjesztését szolgáló mintaprogramok megvalósítására.     

Hozzátette: jövõre tovább szeretnék növelni az erre szánt összeget.     

V. Németh Zsolt kiemelte: a mintaprogramokkal a tárca az önkormányzatokon keresztül a családokat is segíti, támogatja önfenntartásukat, a munka világába történõ visszatérést, valamint a hagyományos tájfajták, a tájjellegû gyümölcs- és szõlõültetvények, és az ezekhez kapcsolódó helyi hagyományok megõrzését, közösségi programok szervezését.     

A kiválasztott mintaprogramokban a résztvevõk nemcsak anyagi erõforrásokhoz jutnak, szakmailag is felkészítik õket, például gyakorlati oktatásban részesülnek. Ez teszi lehetõvé azt, hogy a gyümölcsösök, valamint a hozzájuk kapcsolódó épített környezet, például régi pincék hosszú távon is fennmaradjanak.     

A zártkerti programra benyújtott egyedi kérelmek támogatása nemzeti forrásból történik, 100 százalékos támogatással. A pályázat iránt a tavalyi évhez képest mintegy másfélszer nagyobb volt az érdeklõdés, 48 támogatási kérelem érkezett be a tárcához, mintegy 460 millió forint igénnyel.     

A második alkalommal meghirdetett zártkerti programban az idén 36 település önkormányzatának mintaprogramja valósulhat meg - közölte az államtitkár.

MTI - Kanizsa



2016-10-04 15:39:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül