Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893228    








Honlapkeszites

Cseresnyés: nincs és nem lesz általános munkaerõhiány Magyarországon

Jelenleg nincs általános munkaerõhiány Magyarországon, és a szakképzési rendszer átalakításával azt kívánják elérni, hogy a jövõben se legyen - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerõpiacért és képzésért felelõs államtitkára.


Cseresnyés Péter a Békéscsabai Szakképzési Centrumban (BSZC) elmondta: a szakképzési rendszer átalakításának egyik fontos része volt, hogy a szakközépiskolákból szakgimnáziumokat, a szakiskolákból szakközépiskolákat hoztak létre, az elnevezés mellett a képzések is átalakultak. Emellett bevezették a duális képzést, mely során a diákok elsajátíthatják a munkakultúrát is, ami sok esetben egyenes utat jelent a munkalehetõség megszerzéséhez.     

Az államtitkár hangsúlyozta: a továbbtanulási lehetõség nincs kizárva, négy év után a szakgimnáziumot elvégzõk egy éves ráképzéssel technológusok lehetnek; a szakközépiskolások három év után plusz kétéves képzéssel érettségit szerezhetnek, majd szakirányú továbbképzéseken vehetnek részt.     

Hozzátette: az is lényeges lépés volt, hogy 21 év helyett 25 éves korig lehet ingyen megszerezni az elsõ szakmát; a második szakma megszerzése is ingyenes, de abban az esetben már a felnõttképzés keretei között kell tanulni.     

Cseresnyés Péter emlékeztetett: az elmúlt három év során 660 ezerrel nõtt a foglalkoztatottak száma, és a reálbérek is nõttek,  ami jelzi, hogy a jó szaktudást egyre inkább megbecsülik a munkaadók.

MTI - Kanizsa



2016-10-06 10:02:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül