Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892344    








Honlapkeszites

Támogatott forinthitel a fiataloknak és a többgyerekeseknek októbertõl

Újra lesz támogatott forinthitel a fiataloknak és a többgyerekeseknek októbertõl. Az OTP Bank és az FHB október 1-jétõl, a kormányrendelet hatályba lépésétõl kínálja ügyfelei számára az új támogatási feltételeknek megfelelõ lakáshiteleket, új lakás vásárlására, lakásépítésre és korszerûsítésre egyaránt; a CIB Bank elkezdte a támogatott hitelkonstrukció fejlesztését - tájékoztatták az MTI-t a hitelintézeteknél.

A legnagyobb lakossági banknál úgy látják, hogy az ügyfelek már érdeklõdnek az új, támogatott konstrukció iránt, a támogatási feltételek és egyéb kapcsolódó információk az OTP Bank fiókjaiban elérhetõk. A pontos kondíciókat a termék indításakor teszi közzé a bank. Az OTP Banknál az idén, a korábbi támogatási rendszer megszüntetéséig a befogadott hiteligények közel 80 százaléka forinthitel volt, amelynek döntõ többségét a támogatott lakáshitelek alkották, így a teljes lakáshitel állományra is jellemzõ a forinthitelek túlsúlya - közölte a hitelintézet.


A vásárlási, építési célú támogatott hitelek iránt nem ugrott meg az érdeklõdés a rendelet hatályba lépésének közeledtével, de ez nem meglepõ, mivel az év utolsó három hónapja nem tipikusan építési idõszak - mondta az MTI-nek Kappéter Béla, az FHB Jelzálogbank kommunikációs igazgatója. A korszerûsítéseknek ugyanakkor most van a szezonja, így az erre szolgáló hitelek iránt erõs érdeklõdést tapasztalnak. Az igazgató az utóbbival kapcsolatban felhívta a figyelmet arra: a költségvetés-tervezetet a hitelkérelemmel együtt be kell adni. A támogatott forinthitel kondíciói kedvezõek, hangsúlyozta Kappéter Béla, a kamat és a kezelési költség vásárlás esetén 7, felújítás esetén bõven 10 százalék alatt van, nincs árfolyamkockázat, a kiadások tervezhetõek.

A CIB Bank is elkezdte a támogatott hitelkonstrukció fejlesztését, az õsz folyamán kínálja majd ügyfeleinek. Amíg az állami támogatású termék fejlesztése tart, a bank az ugyancsak forint alapú, 3 éves kamatperiódusú lakáshitelét ajánlja 9,99 százalékos teljes hiteldíj mutatóval (THM), akár 30 éves futamidõre. Ez a termék október elejétõl vehetõ igénybe. A CIB Bank marketing igazgatója szerint a támogatott lakáshitel fõ elõnye az, hogy a kamattámogatás miatt csökkentett mértékû kamatot kell megfizetniük, emellett a hitel forint alapú, így a törlesztõ részletek mértéke nem ingadozik hónapról hónapra. A támogatott lakáshitel igénybevételi feltételeit azonban a jogszabály szigorúan korlátozza. Ezek a korlátok a maximális hitelösszegre, a hitel céljára, a hitelcéllal érintett ingatlan értékére, az igénylõk életkorára, egyéb ingatlanvagyonára egyaránt vonatkoznak, így a bankoknak a hitelnyújtás elõtt részletes ügyfélminõsítést kell végezniük, ami idõigényes, és jelentõs adminisztrációs terhet ró az ügyfelekre, illetve a bankra.

hvg



2009-09-29 10:06:03


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül