Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56895296    








Honlapkeszites

Egy úton - ezúttal két keréken

Kraftosodik a gondolkodás, mondta dr. Birkner Zoltán kampuszigazgató a PEN interaktív kerékpáros napján. A rendezvényen Kõszeg, Keszthely és Veszprém döntéshozói, Kraft pont koordinátorai, turisztikai szakemberei vettek részt.


A KRAFT, vagyis a kreatív város-fenntartható vidék program, egy újszerû településfejlesztési koncepció. A program célja a társadalmi és vállalati innováció összekapcsolásával, a kis- és középvárosok megóvása a kiüresedéstõl. A kõszegi mintaprogramhoz Keszthely, Veszprém és Nagykanizsa is csatlakozott. A hosszútávú együttmûködés részeként a csatlakozó városok vendégül látják egymást, hogy bemutassák azokat a fejlesztéseket, amelyek megfelelnek a mintaprogram kritériumainak.

Ennek a sorozatnak az elsõ állomása volt Nagykanizsa. Dr. Keller Krisztina egyetemi docens a nagykanizsai KRAFT pont koordinátor kiemelte: „A mai napnak az volt a célja, hogy lehetõséget adjunk a résztvevõknek kapcsolatépítésre, illetve szerettük volna bemutatni a nagykanizsai kerékpáros fejlesztésekben elért eredményeket. Valamint ismertettük a jövõbeni céljainkat is.”

A kõszegi KRAFT Központ kutatója szerint Nagykanizsán innovatívan oldották meg a közösségi közlekedést. Dr. Zilahy Gyula a Felsõbbfokú Tanulmányok Intézetének kutatója hangsúlyozta: „Az a rendszer, amit a kerékpárokra építünk az az innovatív, tehát nem önmagában a kerékpár nyilvánvalóan. A közösségi közlekedésnek az egyik módja a kerékpár és rendszerbe foglalva olyanokat is magához tud vonzani, akik egyébként nem használnák a saját kerékpárjukat A-ból B-be való eljutásra.”

A programhoz csatlakozott városok és egyetemek új lendületet adtak a koncepció megvalósításának. „Én azt látom, hogy azokban a városokban és felsõoktatási intézményekben, ahol most együttmûködünk, a képességeinkbe vetett hitnek, önbizalomnak egy másik szintjét látjuk. Ez nagyon fontos ahhoz, hogy eredményesek legyünk" - mondta Básthy Béla Kõszeg alpolgármestere.

Keszthelynek minden adottsága megvan ahhoz, hogy egy ilyen projekthez kapcsolódjon, mondta az egyetem KRAFT pont koordinátora. Dr. Kovács Ernõ a Pannon Egyetem Georgikon Kar docence kiemelte: „Rengeteg múzeummal rendelkezik, ott van a Balaton, ott van a Festetics kastély, ott van a barokk része a városnak, tehát minden adott arra vonatkozóan, hogy ez a kreatív város valamilyen szinten kibontakozzon.”

A következõ találkozó házigazdája Veszprém lesz. Az utóbbi években rengeteg fejlesztés és beruházás történt, leginkább a kultúra területén. Dr. Lõrincz Katalin egyetemi docens elmondta: „Az a lényege ennek az egész KRAFT pontnak, hogy kiderüljön mit szeretnének a lakosok, milyen fejlesztésben gondolkodnak, mi az amirõl õk álmodnak jövõ építés szintjén és ezt le lehet fordítani késõbb uniós fejlesztésekre, támogatásokra is.”

Az önkormányzat mindenben támogatja az egyetemet és a projektet, mondta Dénes Sándor polgármester. A jövõ értelmiségének helyben tartásához is szükséges az élhetõ város koncepciójának megvalósítása. „Kíváncsiak vagyunk arra, hogy mi az itt tanuló egyetemistáknak, fiataloknak a véleménye, de nemcsak feléjük szeretnénk nyitni, hanem természetesen az egyesületek és az itt élõ emberek véleményére és ötleteire is kíváncsiak vagyunk" - mondta Dénes Sándor.

A kerékpáros interaktív napon az elméletet gyakorlat is követte. A biciklis városnézés részeként a vendégek és a házigazdák kipróbálhatták a Kanizsa Bike kétkerekûit.

Kanizsa TV - Kanizsa



2016-10-11 06:57:00


További hírek:


KÖZÉRDEK ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül