Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948822    








Honlapkeszites

Horvát Hét Nagykanizsán

Történelem, lelkiség és kultúra. A cél, hogy a horvátság hallassa a hangját, bemutassa hagyományait és mindennapjait.


„Mindannyian tudjuk, hogy a kanizsai horvát önkormányzat immár évek óta szervezi és többnyire október, november hónap tájékában ezt a horvát hetet.”

Vargovics Józsefné, a horvát nemzetiségi önkormányzat elnöke köszöntötte az elsõ program látogatóit, majd Kocsis Edit a Zrínyi újvár történetét mutatta be. „Zrínyi Miklós nem csak magyar gróf volt, hanem horvát bán is, és az õ nevéhez fûzõdik, õ építette 1661-ben Zrínyi-Újvárát. Mûvelõdés szervezõként fontos célkitûzésemnek tartom a hagyományainak ápolását és mivel évek óta részese lehetek, betekintést nyerhetek a kutatási folyamatokba, így próbálom a kutatási eredményeket népszerûsíteni különbözõ kulturális rendezvényeken" - mondta Kocsis Edit.

2016. a Zrínyiek éve. A történelmi vonulat mellett azonban más témák is terítékre kerülnek a horvát héten. Vargovics Józsefné a HNÖ elnöke kiemelte: „Elsõdleges célunk, hogy hallassuk magunkat, tehát vagyunk mi kanizsai horvátok. Ez az egyetlen olyan rendezvényünk, amely egy hetet ölel át és ebben próbálunk minden témakörbõl egy kis ízelítõt adni, így van ez ebben az évben is.”

Szerdán a horvát hitéletet erõsítõ programra, pénteken pedig a Kiskastélyba, kulturális és gasztronómiai estre várják az érdeklõdõket.

Kanizsa TV - Kanizsa



2016-10-12 09:26:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül