Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892003    








Honlapkeszites

KSH: augusztusban élénk növekedést mutatott az ipari termelés

Augusztusban az ipari termelés volumene 11,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, ami kéthavi csökkenés után tavaly március óta a legnagyobb növekedés. A munkanaphatástól megtisztított adatok szerint a termelés 3,5 százalékkal nõtt - erõsítette meg a múlt héten kiadott elõzetes számokat második becslésében szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).


A nyers és a korrigált augusztusi adat jelentõs eltérését az okozza, hogy idén augusztusban hárommal több munkanap volt, mint egy évvel korábban.     

Az elõzõ hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezõvel kiigazított ipari kibocsátás - az elõzõ három hónapban mért csökkenés után - 1,6 százalékkal nõtt.     

Az ipari export volumene augusztusban 9,5, a feldolgozó iparé - két hónap csökkenés után - 11,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A feldolgozóipari exportértékesítésben 35 százalékot képviselõ jármûgyártás kivitele az elõzõ havi 6,1 százalékos csökkenés után 13,1 százalékkal emelkedett, a másik meghatározó alág, a feldolgozóipari export 16 százalékát kitevõ számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának külpiaci eladásai 14,3 százalékkal nõttek. A villamos berendezések kivitele 18,2, a gépi berendezéseké 16,8 százalékkal nõtt, de 6,6 százalékkal nagyobb volt az élelmiszerek és 11,5 százalékkal a gyógyszerek kivitele tavaly augusztushoz viszonyítva.     

Az ipar belföldi értékesítése 5,8 százalékkal, ezen belül a feldolgozóiparé 12,5 százalékkal nagyobb volt, mint az elõzõ év azonos hónapjában.     

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok új rendeléseinek volumene 15,4 százalékkal emelkedett tavaly augusztushoz képest. Az új belföldi rendelések 21,9, az új exportrendelések 14,3 százalékkal nõttek.     Az összes rendelésállomány 5,8 százalékkal haladta meg a 2015. augusztusit, a belföldi rendelések állománya 9,4, az export rendelések 5,6 százalékkal nõttek.     

Az ipar nemzetgazdasági ágai közül a döntõ súlyt képviselõ feldolgozóipar termelése 12,0, a csekély súlyú bányászaté 22,5 százalékkal nõtt 2015 augusztusához viszonyítva.     

A jelentõsebb súlyú alágak közül a feldolgozóipari termelés 28 százalékát kitevõ jármûgyártás kibocsátása 16,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A feldolgozóipari rangsorban második alág, a feldolgozóipari termelés 13 százalékát képviselõ élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 7,3 százalékkal nagyobb volt, mint egy évvel ezelõtt. A harmadik legnagyobb súlyú alág, a feldolgozóipari termelésbõl 12 százalékkal részesülõ számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 13,1 százalékkal emelkedett.     

Az alágak közül a legnagyobb mértékben, 18,8 százalékkal a gyógyszergyártás nõtt, ebben az alacsony bázis hatása is szerepet játszott - közölte a KSH.     

Január-augusztusban az ipari termelés 2,3 százalékkal emelkedett az elõzõ év azonos idõszakához képest.     

Az összes értékesítés 65 százalékát adó külpiaci eladások volumene 2,4 százalékkal nõtt, a 35 százalékát képviselõ hazai értékesítésé 1,1 százalékkal csökkent.

MTI - Kanizsa



2016-10-12 12:00:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül