Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949365    








Honlapkeszites

A keleti városrész ünnepe

Azóta, hogy tanulóifjúságunk a Székely kertben létrehozta a nyergestetõi szabadságharcosok emlékfenyvesét, örömmel tapasztalom ennek pedagógiai értékét. A gyerekek büszkék arra, amiért dolgoztak, s biztos vagyok benne, ez a tettekben megnyilvánuló városszeretet felnõtt korukban is megmarad. Emlékszem, tavaly egy pöttöm fiúcska nagymamájával együtt várta a huszárok érkezését a Munkás utca sarkán. Õt is, nagymamáját is hívjuk – és persze rajtuk kívül sokakat - , vegyenek részt idén is október 6-án 14 órakor a Hevesi Sándor Általános Iskola elõl induló, a hagyományõrzõ huszárokat követõ meneten! Immár harmadik éve a keleti városrésznek is van negyvennyolcas ünnepe! A Székely kertben az ünnepi mûsort követõen iskolánk egykori tanára, Cseresnyés Péter országgyûlési képviselõ, alpolgármester szól gyermekhez és felnõtthöz egyaránt. – kezdte az ünnep elõtti sajtótájékoztatót Dominikné Papp Edit igazgatónõ.


2007-ben, amikor a Polgári Kanizsáért Alapítvány kezdeményezte – Kányádi Sándor verse nyomán – ennek az 1849. augusztus elsejei véres ütközetnek a megörökítését, nem gondoltuk volna, hogy a Kárpát-medence számtalan csatahelye közül a Nyergestetõ ilyen jelentõséggel fog bírni. – kapcsolódott be Papp János kuratóriumi elnök - S lám, idén március 14-én magyarok milliói figyelték örömmel Sólyom elnök úr ünnepi beszédét! „– jó magyarnak lenni, itt a Nyergestetõn, a magyar szabadság megszentelt emlékhelyén” – mondta a hózáporban odazarándokolt ezreknek. Városunk sepsiszentgyörgyi barátja, Sylvester Lajos, a Háromszék publicistája tudósított imígyen: a hazugságözön és mellébeszélés, amely Sólyom László nyergestetõi részvételét megelõzte, megteremtette azt a helyzetet, amelyet az államelnök ünnepi megemlékezésében így fogalmazott meg: ,,Szokták mondani, hogy a magyarok vereségeiket ünneplik meg. Nem így van: itt is arra emlékezünk, hogy vannak helyzetek, amikor nem lehet tovább visszavonulni. Amikor neki kell vetni a hátat egy sziklának, egy fenyõnek, s szembe kell fordulni az ellenséggel”

Sólyom elnök úr ezekkel a szavaival kitágította a Székely kerti emléktáblán szereplõ verssor – „Meg nem adta magát székely” – jelentését. – vette át a szót az igazgatónõ - És szívünkbõl szólt államfõnk akkor is, amikor Orbán Balázst tanácsát idézte a Nyergestetõn: aki itt a harcok emlékeivel találkozik, ne szomorodjon el: „a szent szabadság érdekében kiontott vér bizonnyal gyümölcsözni fog” Ezért nem gyásznap számunkra október 6. Inkább ezt üzeni: Vagyunk, akik voltunk, és leszünk, akik vagyunk.



2009-09-30 13:05:41


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül