Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892290    








Honlapkeszites

A nemzetgazdasági tárca tõkét emel a jármûipari tesztpályát üzemeltetõ cégben

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) 6 milliárd forint forrást nyújt a zalaegerszegi jármûipari tesztpályát üzemeltetõ gazdasági társaságnak - közölte a szaktárca az MTI érdeklõdésére.


Az NGM egy napokban megjelent kormányhatározat szerint 6 milliárd forintot kapott a költségvetési tartalékból tulajdonosi joggyakorlással összefüggésben beruházásokra.     

Az MTI megkeresésére adott válaszában a szaktárca felidézte: a kormány május 11-i ülésén döntött a jármûipari tesztpályát üzemeltetõ gazdasági társaság létrehozásáról, amelynek 6 milliárd forint forrást kell biztosítani. A forrással, amelyet a projekt elsõ ütemének megvalósítására, a tesztkörnyezet mûszaki tervezésére és kivitelezésére fordítanak majd, 2017. június 30-áig kell elszámolni.     

A döntés kapcsolódik a kormánynak ahhoz a céljához, hogy Magyarországot Európában a jármûipar meghatározó szereplõjévé tegye. A jármûipari gyártás területén az ország mára már komoly pozíciókat tud felmutatni, a fejlõdés fenntarthatósága érdekében azonban kulcsfontosságú, hogy áttörést érjen el a kutatás-fejlesztés területén is - emelték ki.     

A jármûipari tesztpálya és fejlesztõ komplexum létrehozásának célja a jármûipari kutatás-fejlesztési kapacitások erõsítése, valamint a hazai felsõoktatás jármûipari és kapcsolódó ágazati kutatásainak megalapozása. A kormány támogatása országos szinten kiemelkedõ kutatás-fejlesztési kapacitásfejlesztést tesz lehetõvé. A jármûipari tesztpálya megépítése hozzájárul a hazai kutatás-fejlesztési szolgáltatások nemzetközi elismertetéséhez és a hazai jármûipari szereplõk versenyképességének erõsítéséhez - hangsúlyozta az NGM.     

Orbán Viktor miniszterelnök májusban jelentette be a kormány döntését, hogy jármûipari tesztpálya épül Zalaegerszegen.     

A korábban ismertetett tervek szerint a tesztpálya mintegy 40 milliárd forintból, a jövõ év végéig készül el. Az építkezéshez 35 milliárd forintot biztosítanak állami forrásból. Olyan központot építenek ki benzinkutakkal, szállodával és egyéb kiszolgáló létesítményekkel, ahol a térség országaiban mûködõ jármûgyártók egyebek mellett önjáró, vezetõ nélküli autókat tesztelhetnek majd. A város 250 hektáros területet biztosít ehhez északi ipari parkjában, illetve 3,1 milliárd forintot fordít az elõkészületekre a rendelkezésre álló területi operatív program forrásaiból.

MTI - Kanizsa



2016-10-17 06:47:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül