Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891629    








Honlapkeszites

Cseresnyés Péter: hosszú idõ óta folyamatosan emelkednek a reálbérek

Hosszú idõ óta folyamatosan emelkednek a reálbérek, dinamikájuk az elmúlt idõszakban jelentõsen növekedett - mondta Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM )munkaerõpiacért és képzésért felelõs államtitkára az M1 aktuális csatornán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataira reagálva.


Hozzátette: a reálbérek az elmúlt idõszakban az elõzõ évhez képest 7,5 százalékkal voltak magasabbak legutóbb, közfoglalkoztatottak nélkül az index 8 százalék.    

 A Nemzetgazdasági Minisztérium MTI-hez eljuttatott szerdai közleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy sorozatban 44. hónapja, több mint 3 és fél éve tart a reálbérek töretlen növekedése Magyarországon.     

A szaktárca szerint a kedvezõ gazdasági kilátások további reálbér-emelkedést és létszámbõvülést vetítenek elõre, ami jól mutatja, hogy a magyar reformok mûködnek.     

Az államtitkár az M1 aktuális csatornán hangsúlyozta: a 7,5 százalékos reálbéremelkedés azt jelenti, hogy a munkavállalók egy havi bérrel többet tudnak hazavinni, mint egy évvel ezelõtt.     

Cseresnyés Péter kitért arra, hogy a vállalkozásoknál a reálbéremelkedés 6,8 százalék, a közszférában ennél lényegesen jelentõsebb, 11,4 százalék volt.     

Felidézte, hogy a köz érdekében dolgozók több területen folyamatosan kaptak béremelést, például az egészségügyben, a szociális területen dolgozók, a pedagógusok, a rendvédelmi dolgozók, összességében az elmúlt idõszakban a közszférában dolgozók bére 30 százalékkal emelkedett.     

Cseresnyés Péter szólt arról, hogy versenyhelyzet alakult ki a jól képzett szakemberekért, ez eredményezte a versenyszférában is folyamatosan béremelkedést.     

A versenyszféra béremelkedésére hatással van a minimálbér növekedése, a személyi jövedelemadó mértékének csökkentése, illetve a közszférában elindult bérnövekedés - fejtette ki az államtitkár.

MTI - Kanizsa



2016-10-19 11:05:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül