Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56895506    








Honlapkeszites

Csapadék- és szennyvízelvezetési gondok Palinban

A csapadék- és szennyvízelvezetés gondjainak megoldásához kérte közgyûlési interpellációjában a polgármester segítségét dr. Erdõs László önkormányzati képviselõ. A nyáron több palini lakos is felkereste a városatyát a Vadrózsa utcában lévõ ingatlanokat jelentõsen érintõ vízelöntésekre panaszkodva.


Nagyobb esõzések alkalmával évek óta feltör a visszaduzzasztott csapadékvíz a csatornacsonkoknál, illetve az esõcsatorna mellett elönti az udvart és a garázsfeljárót. Az idén jelentõs kár is érte az egyik ingatlantulajdonost, mert a garázsfeljáró aljazatát, alját teljes egészében kimosta a csapadékvíz, ami beszakadt és emiatt újra kellett építeni. A keletkezett jelentõs kárösszeget a biztosító nem térítette meg neki – magyarázta a közgyûlésen a képviselõ.

A csapadékvíz-elöntés állítólagos oka az, hogy a Vadrózsa utca csapadékvízének elvezetését a befogadóig biztosító csõ átmérõje nem megfelelõ, alkalmatlan a vízelvezetésre, és állandó jellegû visszaduzzasztást okoz. Ez az alkalmatlan csatornaszakasz egyébként a Vadrózsa utca és az Õz utca keresztezõdésétõl a befogadóig tart, mintegy 60-80 méter hosszan. Erdõs László az elmondottakhoz még hozzátette: a hozzá forduló panaszos attól tart, hogy újabb elöntések is bekövetkeznek. A keletkezõ károk anyagi következményeit természetesen nem kívánja viselni.

A vele szemben lévõ, Vadrózsa utca 2. szám alatti épület pincéjét is elönti a csapadékvíz, emiatt rendszeresen szivattyúzni kell a tulajdonosnak – folytatta a terület képviselõje, hozzátéve, hogy az utca további szakaszán is jelentkezik ez a probléma. Van olyan ingatlan a közelben, amelynek nemcsak a csapadékvíz, hanem a szennyvíz is elönti a kertjét és garázsát, ami miatt a víz levonulása után fertõtleníteni is kellett a területet.

A felvetésre válaszolva Dénes Sándor polgármester kiemelte: a palini Vadrózsa utca környezetének csapadékvíz-elvezetési problémája ismert a közgyûlés elõtt. A lakosságtól már régóta érkeznek panaszok az önkormányzathoz a nagyobb esõzések alkalmával történõ kiöntések miatt. A Polgármesteri Hivatal több egyeztetést tartott az ügyben, és tervezõk bevonásával megvizsgálta a kérdést. A szakemberek álláspontja szerint a probléma mûszakilag megoldható egy hiányzó csatornaszakasz megépítésével. Ezzel ugyanis biztosítható lenne, hogy a területen keletkezõ csapadékvizek kisebb mértékben terheljék a Vadrózsa utcai csatornát.

A hiányzó csapadékvíz elvezetõ csatorna kiépítésének lehetõségét a hivatal megvizsgálja, és a szükséges forrását szerepelteti a 2017. évi költségvetés-tervezetben. Amennyiben a közgyûlés dönt róla, a kivitelezés az elõkészítési munkát követõen a jövõ évben megvalósulhat.

Ugyanakkor további vizsgálatot igényel a szennyvíz kérdése. Palin városrészben ugyanis elválasztott rendszer üzemel, tehát a csapadékvíz és a szennyvíz külön csatornában van elvezetve, azok egymástól függetlenek. A lakossági bejelentésekben említett szennyvíz-kiöntések oka ezért biztosan másra vezethetõ vissza. (Például illegális csapadékvíz rákötésekre). A városvezetõ bízik benne, hogy a tervezett megoldás mielõbb kivitelezhetõ lesz, ami által a probléma megszüntethetõ.

B.E.



2016-10-19 13:00:00


További hírek:


KÖZÉRDEK ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül