Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56894022    








Honlapkeszites

Folytatódik a zalaegerszegi kórház félbemaradt beruházása

A kormány által hazai forrásból biztosított 2,3 milliárd forintból folytatódik és várhatóan egy éven belül be is fejezõdik a Zala Megyei Szent Rafael Kórház kardiológiai és szívsebészeti centrumának múlt év végén félbemaradt beruházása - közölte az intézmény fõigazgatója csütörtökön Zalaegerszegen.


Halász Gabriella a sajtótájékoztatón kifejtette: az infrastruktúrafejlesztési program nagyobbik hányada a 2015 végén lezárult európai uniós költségvetési ciklus támogatási keretébõl megvalósult, de az elhúzódó kivitelezési munkák miatt a múlt év végére nem sikerült befejezni a beruházást. A múlt héten azonban megszületett a kormány döntése, amelynek révén 10-12 hónapon belül lezárulhat a zalaegerszegi kórházfejlesztés.     

Mint a fõigazgató hozzátette: a korábbi tervekhez képest nem terveznek lényeges módosításokat a szakmai tartalomban, vagyis új tervekre sincs szükség. A szívcentrumnak szánt épület felújítása részben elkészült tavaly év végéig, ennek befejezése van még hátra, de a most megítélt támogatás jóvoltából megtörténik az új központi sterilizáló gépeinek beszerzése, a központi mûtõkbe szükséges berendezések, valamint új bútorok megvásárlása is.     

Vigh László országgyûlési képviselõ (Fidesz) felidézte, hogy a fejlesztés eredetileg 5,6 milliárd forintból indult, s a munkák felfüggesztéséig nagyjából 4 milliárd forint értékû beruházás valósult meg. A most elnyert 2,3 milliárd forintos forráson felül ugyanakkor egymilliárd forintot nyert a közelmúltban a kórház gépek, mûszerek beszerzésére, 800 millió forintért kicserélték az MR készüléket is, vagyis mindeddig nagyjából 8 milliárd forint értékû fejlesztés zajlott Zalaegerszegen.     

Balaicz Zoltán, a város polgármestere (Fidesz-KDNP) arról beszélt, hogy az önkormányzat soha nem volt tulajdonosa, fenntartója a kórháznak, de mindig kiemelten kezelte az egészségügyi intézményt, hiszen az itt dolgozók és itt gyógyulók többsége a városban él.     

Az önkormányzat döntése alapján a területi operatív program zalaegerszegi keretébõl 758 millió forintot fordítanak további egészségügyi és szociális beruházásokra. Ebbõl az összegbõl 353 millió forint jut a házi- és gyermekorvosi rendelõk, valamint az orvosi ügyelet felújítására, 200 millió forint a szociális alapszolgáltatási intézmény korszerûsítésére, valamint 205 millió a gondozási központ rekonstrukciójára - jelezte a polgármester.     

Halász Gabriella a kórház beruházásait ismertetve beszámolt arról is, hogy 136 millió forintot nyert az intézmény a nõvérszálló energetikai korszerûsítésére, vagyis a homlokzat szigetélésére, napelemes rendszer kiépítésére. A kórház arra is pályázik, hogy 130 millió forintos támogatást felhasználva épületeire szintén napelemes rendszert telepítsen, amivel havonta 2-3 millió forintot, vagyis a villamos energia költségének 20-25 százalékát tudják megtakarítani.

MTI - Kanizsa



2016-10-20 13:12:00


További hírek:


KÖZÉRDEK ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül