Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893353    








Honlapkeszites

Zala megyében 20 százalékkal csökkent az álláskeresõk száma tavaly óta

Zala megyében 20 százalékkal csökkent az elmúlt évhez képest az álláskeresõk száma: szeptemberben 7 ezren szerepeltek a nyilvántartásban, 1,7 ezerrel kevesebben, mint egy évvel korábban - közölte a kormányhivatal foglalkoztatási fõosztálya csütörtökön az MTI-vel.


Tájékoztatásuk szerint az elsõ fél év végén mélypontra esett az álláskeresõk száma (júniusban 7269 álláskeresõt tartottak nyilván), a korábbi években utoljára 1990-ben volt hasonlóan alacsony a regisztráltak száma.     

Az álláskeresõk száma a nyári hónapokban tovább csökkent, az õsz elsõ hónapjában viszont mérsékelten, mintegy 100-zal nõtt. A hónap során kismértékben csökkent a közfoglalkoztatottak száma és kevesebb volt a szezonális munkalehetõség. A legnagyobb mértékben a szezonális változásokra legérzékenyebb térségben, Keszthely környékén csaknem 8 százalékkal nõtt az álláskeresõk száma szeptemberben - tájékoztatott a foglalkoztatási fõosztály.     

Az álláskeresõk 11 százaléka (753 fiatal) pályakezdõ. Idén 720 pályakezdõt regisztráltak elsõ alkalommal, míg a tavalyi év azonos idõszakában 880 pályakezdõ jelentkezett a kirendeltségeken elsõ ízben.     

A megyében tovább mérséklõdött a tartósan - egy évnél régebb óta folyamatosan - álláskeresõk száma: szeptember végén 1,8 ezren szerepeltek a nyilvántartásban, 600-zal kevesebben, mint egy évvel korábban.     

Az õsz elsõ hónapjában a gazdaságilag aktív népesség 5,6 százaléka volt regisztrált álláskeresõ: a mutató az elõzõ havinál 0,2 százalékponttal magasabb, míg az egy évvel korábbinál 1,3 százalékponttal alacsonyabb volt.     

Zala megyében közel ezer új, nem támogatott munkahelyet jelentettek be szeptemberben. Az év elsõ 9 hónapjában összesen 8,2 ezer álláshely volt az elsõdleges munkaerõpiacon.     

A legnagyobb számban szakképzettséget nem igénylõ, egyszerû foglalkozású (többségében összeszerelõ) munkát ajánlottak, emellett 30 fõt elérõ nagyságrendben kerestek bolti eladókat, varrókat, lakatosokat, valamint hegesztõket.    

 A zalai kirendeltségek nyilvántartásából csaknem 1,4 ezer álláskeresõ került ki, közülük 800-an váltak foglalkoztatottá.

MTI - Kanizsa



2016-10-21 05:57:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül