Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949344    








Honlapkeszites

Felzárkóztatási lehetõség a hátrányos helyzetû fiataloknak

Sajtótájékoztató keretein belül számolt be az Oktatási és Kulturális Minisztérium által a hátrányos helyzetû tanulók számára kiírt pályázaton való részvételérõl a Zsigmondy Vilmos és Széchenyi István Szakképzõ Iskola részérõl Bene Csaba igazgató és Laukó Emõke igazgatóhelyettes, valamint a Cserháti Sándor Mûszaki Szakképzõ Iskola és Kollégium részérõl Johanidesz István igazgató és Hargitai Tibor kollégiumigazgató.

Mint elmondták, a program célja, hogy a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetû szülõk gyermekei a középiskolai kollégiumok által alkalmazható pedagógiai eszközrendszer segítségével eredményesen tanulhassanak, és nappali tagozatos középiskolai osztályokban érettségi bizonyítványt szerezhessenek.


Egyfajta nulladik évfolyamként indul majd az osztály, felzárkóztató, speciális tantervvel, melyben szerepel magyar nyelv és irodalom, matematika, idegen nyelv, társadalomismeret, dráma és testnevelés. Az összességében öt éves program elsõ, elõkészítõ éve után, mely a 2010/2011-es tanévben indul, s amelynek a Zsigmondy-Széchenyi ad helyet, a tanulóknak lehetõségük lesz, hogy tehetségüknek és érdeklõdésüknek megfelelõen tanulmányaikat az elõkészítõ évet megszervezõ, vagy az általuk választott középiskolában folytassák. A programban való részvétel feltétele, hogy a diákoknak kollégistáknak kell lenniük, még akkor is, ha nagykanizsai lakosok. Bene Csaba szerint a kötelezettség nem jelent rosszat, hiszen egyrészt a kollégiumi nevelés a program egyik fõ profilja, ezzel sokat tudnak nyújtani a diákoknak, másrészt a résztvevõ tanulók támogatottsága háromszoros fejkvótát jelent, melybõl finanszírozzák többek között a különórákat, sportprogramokat, tanulmányi kirándulásokat, az étkeztetést, kulturális programokat – a tanuló szociális helyzetétõl függõen. Az elhelyezésre a Cserháti SZKI kollégiuma biztosít helyet a gyerekeknek. A családdal is folyamatosan tartják a kapcsolatot, nem csak telefonon, illetve szülõi értekezletek alkalmával, hanem szigorúan kötelezõ lesz a családlátogatás mind az iskolai, mind a kollégiumi pedagógusok részérõl.
Az Arany János Kollégiumi programba egy középiskola úgy kerülhet be, hogy valamilyen oknál fogva egy – már a programban résztvevõ – iskola kiesik. A megüresedett helyre pályázni kell, s onnantól kezdve, hogy a Minisztérium a pályázatot pozitívan bírálta el, határozatlan ideig fennáll az iskola aktivitása. Ez azt jelenti, hogy évente indítanak elõkészítõ osztályokat – jelenleg maximum 25 fõvel –, de az elõkészítõ év végeztével a diákok a fennmaradó négy középiskolai évben is a program részesei, s mindvégig a kollégiumban kell lakniuk.
Az elkövetkezõ idõben a két iskola felelõsei felkeresik többek között a civil szervezeteket, az általános iskolákat, hogy megtalálják azokat a diákokat, akik megfelelnek a pályázatban kiírt feltételeknek. Jelentkezni a kötelezõ középiskolai jelentkezés elõtt kell, decemberre, januárra körülbelül kialakul a létszám is. A tapasztalatok – a már elindult osztályok adatai alapján – azt mutatják, hogy a jelentkezõk száma nem éri el a maximumot. Kérdésünkre, hogy ha ez nálunk nem így lenne, akkor milyen szempontok alapján válogatnak, Bene Csaba azt válaszolta, hogy túljelentkezés esetén elõször annak fognak utána járni, hogy milyen lehetõségek lennének a létszám növelésére.
 



2009-10-02 09:18:05


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül