Ma 2025. 5 8.
Mihály, Győző napja van.
Látogatók száma : 57736574    








Honlapkeszites

Egy kupica

A gazdák a fagykár miatt bosszankodnak, a toxikológus mértékletességre int.


Az idei idõjárás nem kedvezett a pálinkát készítõ környékbeli gazdáknak. A hungarikumnak számító ital alapanyagát jelentõ gyümölcsök nagy részét ugyanis érintette a fagykár. A kulturált és mérsékelt fogyasztásra pedig a gyümölcsterméstõl függetlenül mindig érdemes ügyelni.

A Pálinkatörvény értelmében csak az a szeszes ital nevezhetõ pálinkának, amelyet kizárólag Magyarországon termett gyümölcsbõl készítettek és palackoztak. Semmilyen módon nem ízesítették, édesítették vagy színezték, leszámítva a hordós és a gyümölcságyas érlelést. Gazdag Attila saját tervezésû üstjében fõzi a pálinkát. Azt mondja, a pálinkát nemcsak azért kell kismértékben fogyasztani, mert nagyon magas az alkoholtartalma, hanem azért is mert a kulturált fogyasztásának vannak szabályai. „Kulturált fogyasztása, hogy megfelelõ pohárból illatozzuk a pálinkát, ízlelgessük. Nem az a cél, hogy gyorsan lehúzzuk, hanem azokat az illatokat, ízeket érezzük és élvezzük, amit a gyümölcs adott, amit a pálinkafõzõ mester bele tudott zárni a pálinkába. Ez egy élvezeti cikk” - véli Gazdag Attila.

Magyarországon az egy fõre jutó alkohol mennyisége tizennégy liter évente. A riasztó statisztikát az Egészségügyi Világszervezet listája is igazolja, amelyen Magyarország a 10. helyen áll. A Honvédkórház sürgõsségi osztályának vezetõje szerint az alkoholfogyasztásnál legfontosabb a mérték. Dr. Zacher Gábor toxikológust, a Honvédkórház Sürgõsségi Osztályának osztályvezetõ fõorvosát telefonon értük utol: „Attól, hogy valaki megiszik egy kupicányit, attól nem lesz baja. A problémák általában ott kezdõdnek, amikor a harmadikat és a negyediket is megissza. Amikor az alkoholnak már a feszültségoldó hatása jelentkezik, amikor ellazul az illetõ, amikor jól érzi magát, illetve túl jól érzi magát. Ezekbõl lehet általában a baj. Nem beszélve a rendszeres, nagyobb mennyiségû fogyasztásról, ami rengeteg krónikus egészségkárosodáshoz vezet. Itt is egy elég szomorú statisztikát kell megemlíteni. Magyarországon évente harmincezren halnak meg valamilyen alkohol okozta megbetegedésben. Magyarországon az alkoholfogyasztás nagyon magas, és ennek jó részét a tömény alkoholok fogyasztása adja ki, beleértve a pálinkát is.”

A zalai dombvidéken idén kevés szilva, kajszibarack és meggy termett, így az idei pálinkatermés ezekbõl a gyümölcsökbõl korlátozott mértékû. Mivel a pálinka körtébõl, almából és szõlõbõl is elõállítható, talán nem kell teljesen lemondani a hungarikumnak számító nedûrõl.

Kanizsa TV - Kanizsa



2016-10-25 05:03:00


További hírek:


SZÓRÓL SZÓRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül


ablak bezárása
loading
SlideShow megállításaSlideShow elindítása