Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891838    








Honlapkeszites

Könnyebb és egyszerûbb bankszámlát váltani

A novembertõl életbe lépett kormányrendelet alapján könnyebb és egyszerûbb lakossági bankszámlát váltani, a szabályozás növeli a bankok közötti versenyt - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-vel.


Közleményében a szaktárca hangsúlyozza: a jogszabály világosan tartalmazza, hogy a korábbi számlavezetõ pénzforgalmi szolgáltató nem utasíthatja vissza a fogyasztó számlaváltási meghatalmazását.     

Az NGM szerint korábban a fizetésiszámla-váltáskor számos nehézség mutatkozott, egy-egy év alatt alig pár száz számlaváltás történt, miközben mintegy 9 millió lakossági bankszámla van Magyarországon.     

A kormányrendelet kötelezõen elõírja a pénzintézeteknek, hogyan kell eljárniuk számlaváltás esetén.     

Az ügyfél az új számlavezetõ banknak adott egyszerû meghatalmazással tudja elindítani a számlaváltást, ami alapján a pénzintézet 12 munkanapon belül elintézi az adminisztrációt.     

Az új és a régi számlavezetõ átadja egymásnak a felhatalmazás alapján az élõ állandó átutalási, beszedési megbízások, a váltás elõtti 13 hónapban a beérkezõ rendszeres utalások adatait.     

Az új szolgáltató felveszi a kapcsolatot az ügyfél partnereivel is, és értesíti õket az új számlaszámról, így leveszik ezt a terhet az ügyfél válláról, és a munkáltatónak is bejelentik, hogy mostantól az új számlaszámra utalják a fizetést.     

Az eddig mintegy 20 munkanapot igénybe vevõ bankváltási folyamat 12 napra csökken.     A kormányrendeletnek köszönhetõen a számlaváltás életszerûbb és fogyasztóbarát lett, a szabályozás növeli a bankok közötti versenyt, az alacsonyabb díjakon, a jobb minõségû szolgáltatásokon keresztül azok a fogyasztók is nyertesei lesznek az intézkedésnek, akik maradnak eddigi számlavezetõ pénzintézetüknél - írja közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium.

MTI - Kanizsa



2016-11-03 05:19:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül