Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891693    








Honlapkeszites

Harmincéves az elsõ magyarországi gáztároló

A hétvégén ünnepelte az E.ON Földgáz Storage Zrt. pusztaedericsi földgáztárolójának harmincéves jubileumát. A Dunántúl egyetlen gáztároló létesítménye 1979-ben kezdte meg hivatalosan a mûködését.

Stephan Parthier, a Zrt. igazgatósági elnöke a jubileumi rendezvényen elmondta: Az E.ON 2006-ban vásárolta meg a magyarországi kereskedelmi gáztárolókat, és azóta 55 milliárd forintot költött korszerûsítésükre és bõvítésükre. Jelenleg is folyamatban van egy 35 milliárd forint értékû bõvítési beruházás Zsanán, de középtávon lehetõség van a pusztaedericsi tároló bõvítésére is. Földrajzi elhelyezkedése miatt a vezetékhálózat fejlesztése után a pusztaedericsi tároló akár regionális szerep betöltésére is alkalmas lehet, hiszen közel van Horvátországhoz és Szlovéniához.


Jászberényi Zoltán, a Zrt. igazgatósági tagja kiemelte: A földgáztároló súlyosabb gázellátási zavarok vagy baleset nélkül összességében 6,3 milliárd köbméter földgázzal járult hozzá az ellátásbiztonsághoz. Fontos szerepet játszik az ország nyugati részén a gázellátás biztosításában és a nagynyomású gázvezetékrendszer egyensúlyának fenntartásában. Hazánk harmadik legnagyobb tárolója 340 millió köbméteres gáztartalékával már készen áll a télre. Befejezõdött a feltöltés és ügyfeleik igénye esetén bármikor megkezdõdhet a kitárolás.
B.E.



2009-10-05 11:00:12


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül