Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892096    








Honlapkeszites

Légbõl kapott milliók

Összevont ülést tartott a Pénzügyi és a Városüzemeltetési Bizottság.

Az együttes ülés célja az volt, hogy a bizottságok tagjai meghallgassák a hulladéklerakón keletkezõ gázok hasznosítására pályázatokat benyújtó cégek bemutatkozóját. Azonban csak a Kipszer Energiatechnológiai Zrt., illetve partnere, az ENER-G Natural Power szakemberének tájékoztatóját ismerhették meg, ugyanis a másik cég, a Green Energy képviselõje nem jelent meg. Egy levelet küldött maga helyett, amelyben arra hivatkozott, hogy a polgármesteri hivatal meghívóját késõn kapta meg.


Az egyetlen magánszemély tulajdonában lévõ ENER-G Natural Power Manchesterbõl érkezett kereskedelmi vezetõje a cégcsoportról elmondta, hogy az számos leányvállalattal rendelkezik világszerte. Az ENER-G összesen háromszázhetven embert foglalkoztat, éves árbevétele meghaladja a húszmilliárd forintot. A hazai partner, a Kipszer tavaly csatlakozott hozzájuk
A beruházás szakmai kérdéseirõl is szólt a szakember. Elmondta, egy háromszáz kilowattos kiserõmû rentábilis mûködtetéséhez óránként kétszáz köbméternyi, legalább ötven százalékos metántartalommal bíró gáz szükséges. A cég olyan konstrukciót kínál a városnak, amely alapján nyolcszáz kilowattos termelés felett a nettó profit negyven százalékát, a számítások szerint harminc-negyvenmillió forintot, míg az alatt huszonöt százalékát, körülbelül húsz-huszonötmillió forintot kaphatna az önkormányzat.

A cég pozitív döntés esetén 2008 második felében üzembe is helyezné a villamos energiát termelõ kanizsai kiserõmûvet – hangzott el. A kereskedelmi vezetõ megjegyezte: a régi lerakóban már csökkenõben van a keletkezõ gáz mennyisége, az újban pedig éppen felfutóban, ezért fontos a mihamarabbi döntés, hogy mindkét lerakó gáztermelése hasznosulhasson.

A két bizottság közös ülésén számos kérdést is megfogalmaztak a grémiumok tagjai, amelyekre a szakemberek készséggel válaszoltak.

H.A.



2007-10-25 10:35:55


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül