Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56894745    








Honlapkeszites

Fõszerepben az alma

Kevesebb almát eszünk az elmúlt évekhez képest, ezért indult egy, a gyümölcsöt népszerûsítõ országos kampány októberben. A jó minõségû magyar fajták megismertetéséhez hét áruházlánc is csatlakozott. Habár idén a fagykárok miatt kevesebb alma termett Zala megyében, a gyümölcsöt kedvelõk Nagykanizsán a Vásárcsarnokban a hét minden napján beszerezhetik az egészséges életmód nélkülözhetetlen kellékét.


Több mint egy hektáron termel almát Németh Lajos. Portékáját a nagykanizsai vásárcsarnokban árulja, azt mondja, nem tud annyit hozni, hogy ne fogyjon el. Az idõsebbek a porhanyós, a fiatalabbak a ropogósabb, keményebb fajtákat szeretik. Az alma megfelelõ körülmények között hosszan eltartható.

Németh Lajos õstermelõ szerint: „Nagyon lényeges az, hogy egészséges almát szedjünk. A szedésen múlik minden az almánál. Ha gyönyörûen van szedve, nem sérülten, akkor el lehet tárolni, viszont, ha dobálják, vagy úgy veszik le, hogy nekinyomják a másiknak, akkor azt egy hónapon belül el kell adni, mert már nem lehet tárolni.”

Fehér Klára, Éva, Húsvéti rozmaring, Batul. Csak néhány a hagyományos magyar fajták közül. Az üzletek polcain nem, de a kiskertekben még találkozhatunk ezekkel a nevekkel.

Szendrei Ferenc az NSZC Thúry György Szakképzõ Iskolájának élelmiszer-ipari mérnöktanára azt mondta: „Ezeket, ha egymás mellé raknánk nagyon szépen lefedik a júliustól október végéig, november elejéig az érési idõszakot. Tehát gyakorlatilag, ha valaki ezekbõl tart otthon a kertjében, ha megteheti, mert vásárolni nem biztos, hogy sikerül, akkor ebben az idõszakban végig el van látva almákkal.”

Az országos kampány célja a hazai almafajták népszerûsítése és fogyasztásuk ösztönzése. A hazai termelõktõl vásárolt gyümölcsök minõségét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal folyamatosan ellenõrzi.

Kanizsa TV - Kanizsa



2016-11-09 06:33:00


További hírek:


KÖZÉRDEK ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül