Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893653    








Honlapkeszites

Januártól már csak az új õstermelõi igazolványok lesznek érvényesek

Januártól már csak az új, a fogyasztókat és a tisztességes termelõket védõ õstermelõi igazolványok lesznek érvényesek - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az MTI-vel.


A tájékoztatás szerint már mintegy 190 ezer õstermelõ megkapta az új, kártya alapú õstermelõi igazolványát, további mintegy 100 ezer, még a régi típusú, papír alapú igazolvánnyal rendelkezõ õstermelõnek az év végéig kell igényelnie az új igazolványt kamarai jogviszonya folyamatos megõrzéséhez. Jövõ januártól a vásárlók ugyanis már minden õstermelõ adatait lekérdezhetik a NAK mobiltelefonos alkalmazásával vagy internetes portálján.     

Az õstermelõi igazolványról szóló, ez év január 1-jétõl hatályos kormányrendeletnek megfelelõen a 2016 elõtt kiváltott, jelenleg még hatályos, papír alapú - barna színû - igazolványok ez év december 31-én hatályukat vesztik.    

 Ez mintegy 100 ezer õstermelõt érint. Közülük 37 ezer õstermelõnek van a 2017-2018-as évre érvényesített értékesítési betétlapja, amelyeket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) automatikusan töröl majd a nyilvántartásból. Errõl az õstermelõt külön nem értesítik, és az intézkedésrõl hatósági döntés sem születik.     

Az új igazolvány számos elõnnyel jár: hamisítás ellen védett, mindemellett tartósabb, így öt évig hatályos. Az új típusú õstermelõi igazolvány egyben adathordozó is, a Nébih nyilvántartásában szereplõ összes, az õstermelõre vonatkozó adat elérhetõ a hatóságok számára a kártya adattároló chipjén.     

A NAK õstermelõi adatok lekérdezését lehetõvé tevõ okostelefonos alkalmazása és internetes felülete már 2016 szeptemberétõl elérhetõ - tartalmazza a közlemény.

MTI - Kanizsa



2016-11-09 11:05:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül