Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891831    








Honlapkeszites

Áfacsökkentést szeretnének a fürdõszolgáltatók is

A fürdõszolgáltatások áfájának 18 százalékra csökkentését szorgalmazták a Magyar Fürdõszövetség (MF) tagjai szerdán Hévízen kezdõdött közgyûlésükön.


Czeglédi Gyula, a mintegy 200 tagot számláló MF ügyvezetõ elnöke - egyben a hajdúszoboszlói fürdõkomplexum igazgatója - a közgyûlés elõtt arról számolt be, hogy kormányzati szintre is eljuttatták javaslatukat. Szeretnék elérni, hogy az Európában egyedülállóan magas, 27 százalékos áfakulcsot 18 százalékra mérsékeljék, hogy a szálláshelyek, a vendéglátás és a turisztikai attrakciók - ezen belül a nagy hozzáadott értéket jelentõ fürdõszolgáltatás - a jövõben azonos áfabesorolás alá kerüljön.     

A szövetség gazdasági szakbizottsága már elkészítette tanulmányát, amelyet decemberben egy szakcég által készített újabb tanulmánnyal egészítenek ki, hogy felvetésüket kormányelõterjesztésként is be lehessen nyújtani - jelezte a szövetség ügyvezetõ elnöke.     

Kitért arra is, hogy a legutóbb májusban, Algyõn tartott közgyûlésükön döntöttek arról, hogy határozottabban kívánnak kiállni a fürdõszakma érdekében, mert úgy ítélik meg, hogy az utóbbi két évtized jelentõs fejlesztései ellenére az üzemeltetéssel, mûködtetéssel kapcsolatban több megoldatlan probléma is van.     

Ide sorolta, hogy a fürdõk üzemeltetésére, mûködtetésére szóló rendelet módosítása régóta várat magára, holott ennek a szakmai egyeztetése már januárban megtörtént.     

A másik törekvésük, hogy 20 százalékkal emelkedjen a gyógyfürdõkben nyújtott egészségügyi szolgáltatások OEP-támogatása. A jelenleg évente 4,2 milliárd forintos támogatás összege legutóbb 2012-ben változott, akkor 5 százalékos emelés történt. A kezelésekhez biztosított támogatás azonban csupán az önköltség egyharmadát fedezi, a különbözetet a páciensek térítési díjként fizetik meg, de ha ez utóbbi összeget a költségek növekedése miatt megemelik, sok rászoruló nem tudna élni ezzel a gyógyászati lehetõséggel - mondta a fürdõszövetség ügyvezetõ elnöke.     

Czeglédi Gyula hozzátette, hogy az állami egészségügyben elindult bérfelzárkóztatás után nagy feszültségeket okozhat, ha a fürdõszakma képviselõi lemaradnak. A költségek növekedése miatt csökkenhet a páciensek száma, ami a már most is meglévõ munkaerõhiányt még tovább növelheti - vélekedett.

MTI - Kanizsa



2016-11-17 08:57:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül