Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948614    








Honlapkeszites

Háromnapos ülésen tárgyalták a magyarországi németek érdekében esedékes feladatokat

A cél az, hogy nyugodt körülmények közt beszélgethessünk, kicserélhessük a tapasztalatainkat, bõvítsük az ismereteinket – így foglalta össze a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke, Heinek Ottó, hogy miért van szükség az évenként megtartott háromnapos kihelyezett ülésre. Az idén a november 18-20-i alkalmon a Koch Valéria Iskolaközpontban az MNOÖ közgyûlési tagjai, a megyei német nemzetiségi önkormányzatok és a legnagyobb civil szervezetek vezetõi, valamint az önkormányzat hivatalának és intézményeinek vezetõ munkatársai vettek részt. A rendes közgyûlés mellett elõadások és egy véméndi látogatás gazdagították a programot.


Az elsõ prezentációban Tikovits Frigyes arra világított rá, hogy vége azoknak az idõknek, amikor csak személyesen tekinthettünk meg egy-egy kiállítást, hiszen manapság egyre elterjedtebb, hogy a tárlat anyaga interneten is megtekinthetõ. Az országos német önkormányzat azért kérte fel elõadásra a múzeumi szakembert, hogy népszerûsítse a múzeum digitár nevet viselõ projektet. Az MNOÖ azt szeretné elérni, hogy a sokoldalú – például az iskolai népismeret órákon való – hasznosítás érdekében minél több német nemzetiségi gyûjtemény anyaga kerüljön fel a világhálóra.

A Német Szövetségi Köztársaság kárpótlást ad kényszermunkára hurcolt németeknek. Az igény benyújtásával kapcsolatos részleteket az MNOÖ hivatalának vezetõje ismertette a tanácskozás résztvevõivel. Dr. Gutai Hajnalka elmondta: a német szakemberekkel folyamatosan egyeztetnek a kérvényezés részleteirõl, annak érdekében, hogy lehetõség szerint minden jogosult megkaphassa az egyszeri 2500 eurós juttatást. Az érintettek az országos német önkormányzat regionális irodáihoz fordulhatnak segítségért.

A háromnapos tanácskozás ideje alatt idén utoljára ülésezett az MNOÖ közgyûlése. A testület elfogadta a 2017. évi költségvetést. Aszerint jövõre négy kiemelt beruházás várható: a tervek szerint megújul a veszprémi Német Ház, folytatódik a városlõdi Iglauer Park ifjúsági tábor felújítása, kibõvül és korszerûbbé válik a Koch Valéria Iskolaközpont egyik épületszárnya, és a budapesti Német Nemzetiségi Gimnázium kollégiumának felújításra szoruló pinceszintjét is rendbe teszik.

A közgyûlés több kultúrával kapcsolatos indítványt is tárgyalt: Ritter Imre parlamenti szószóló kezdeményezésére elvi támogatásáról biztosította azt az elképzelést, hogy egy felújítandó budajenõi magtárépületben állandó kiállítás nyíljon, amely hazai és Közép-Kelet-Európa nemzetiségek zarándoklatait és kegyhelyeit mutatja be. Budaörsre egy a magyarországi németek elhurcolását és elûzetését ismertetõ állandó tárlatot terveznek. – Az országos német önkormányzat az áldozatok és a jövõ nemzedékek iránti erkölcsi kötelességének érzi, hogy amennyiben sikerül megvalósítani a történeti tárlatot, annak mûködtetésében is közremûködjön – fogalmazott Heinek Ottó.

A tanácskozáson az MNOÖ jövõ évi országos gálájával kapcsolatos részletek is tisztázódtak. A közgyûlés zárt ülésen tárgyalta meg, hogy ezúttal kiket tüntetnek ki az úgynevezett Arany Dísztûvel. A magyarországi németek legmagasabb elismerését 2017. január 8-án Budapesten, a Kongresszusi Központban adják át.

A közgyûlés fontos oktatási ügyeket is megvitatott. A jövõ tanévtõl nyelvi elõkészítõ osztály indulhat kilencedikesek számára az MNOÖ pécsi oktatási központjában. A cél az, hogy a nyelvoktató iskolákból érkezõ tanulókat sikeresen felkészítsék a német nemzetiségi kéttannyelvû gimnáziumi oktatásra. Zöld utat engedett emellett a közgyûlés a települési német önkormányzatok fenntartásában mûködõ iskolák palettája bõvítésének is: a 2017/2018-as tanévtõl a Grassalkovich Antal Általános Iskola a Soroksári Német Nemzetiségi Önkormányzat fenntartásába kerülhet. A közgyûlés támogatta továbbá, hogy Újhartyánban egy kétnyelvû német nemzetiségi szakgimnázium jöjjön létre.

Az oktatási intézmények átvételének kérdése egyébként a háromnapos tanácskozás kulcsfontosságú témája volt. Az MNOÖ szakmai segítséget nyújt az érintetteknek. Elõadásában Sax Ibolya oktatási referens az elmúlt esztendõ tapasztalatait foglalta össze, míg dr. Buzál Attila jogász az ezzel kapcsolatos aktuális jogszabályi változásokról beszélt. 2016-ban is több német nemzetiségi önkormányzat érdeklõdik az intézményátvétel iránt: jelenleg országszerte 21 általános iskola és 22 óvoda mûködik német önkormányzat fenntartásában, miközben további testületek a következõ tanévtõl szándékoznak óvoda, illetve iskolafenntartóvá válni.

A kihelyezett ülés résztvevõi szombaton délután a Véménd községben folyó közösségépítõ és hagyományõrzõ munkával ismerkedtek, és a falu lakóival együtt köszöntötték a 30 éves jubileumát ünneplõ Véméndi Fúvószenekart. A zenekar esti koncertje elõtt került sor a község német nemzetiségi önkormányzata által a Németországi Szövetségi Belügyminisztérium pályázatán nyert kisbusz ünnepélyes átadására.

Kanizsa



2016-11-21 12:04:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül