Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893624    








Honlapkeszites

Zala megyében 7 ezer alá csökkent az álláskeresõk száma

Zala megyében 7 ezer alá csökkent a regisztrált álláskeresõk száma: október végén 6966 álláskeresõt regisztráltak a kirendeltségeken, 1,6 ezerrel kevesebbet, mint egy évvel korábban - közölte a kormányhivatal foglalkoztatási fõosztálya az MTI-vel.


A hivatal tájékoztatása szerint a fél év végén addigi mélypontjára esett az álláskeresõk száma (júniusban 7269 álláskeresõt tartottak nyilván), ezt megelõzõen utoljára 1990-ben mértek hasonlóan alacsony értéket. Az idén júliustól - szeptember kivételével - minden hónapban folytatódott a mérséklõdés.     

Az õsz második hónapjában 5,5 százalék volt Zalában az álláskeresõk aránya: a mutató az elõzõ havinál 0,1 százalékponttal, az egy évvel korábbinál pedig 1,1 százalékponttal volt alacsonyabb. Megyén belül Keszthely és Zalaegerszeg térségében volt a legalacsonyabb, 4,4 százalék az álláskeresési ráta, míg a letenyei kirendeltség területén a legmagasabb, 8,5 százalék az álláskeresõk aránya.       

A munkaadók októberben ezer új, nem támogatott álláshelyet jelentettek be. Az év elsõ 10 hónapjában az elsõdleges munkaerõpiacon összesen 9,1 ezer új álláslehetõség volt Zala megyében. Jelentõs számban szakképzetséget nem igénylõ (többségében összeszerelõ) munkakörben ajánlottak állást, emellett 20 fõs nagyságrendben kerestek bolti eladókat, bútorasztalosokat, kõmûveseket, valamint ácsokat.       

A hónap során 1475 álláskeresõ került ki a nyilvántartásból, közülük 650-en váltak foglalkoztatottá - közölték.     A foglalkoztatási fõosztály adatai azt mutatják, hogy Zalában tovább mérséklõdött a tartósan - egy évnél régebb óta folyamatosan - álláskeresõk száma. Október végén 1,7 ezren szerepeltek a kirendeltségek nyilvántartásában, 600-zal kevesebben, mint egy évvel korábban.     

Tovább csökkent a pályakezdõk száma is: október végén az álláskeresõk 10 százaléka, 708 fiatal volt pályakezdõ, míg a tavalyi év azonos idõszakában több mint ezren szerepeltek a nyilvántartásban.

MTI - Kanizsa



2016-11-22 07:13:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül