Ma 2024. 11 22.
Cecília, Filemon napja van. Látogatók száma : 57020982 |
||||||||||
|
Rekordszámú bort kóstolhattak a hetedik keszthelyi Magyar Borok Mustráján A Balaton Színházban számos magyar pincészet tradicionális borát lehetett megkóstolni, de különlegességekkel is találkozhattak borkedvelõk. A kóstolás mellett szakmai elõadásokon is részt vehettek az érdeklõdõk, a napot pedig Babos Judit zongorakoncertje zárta. 73 szõlõfajtából készült, összesen 205 féle bort kóstolhattak idén a Magyar Borok Mustrájának résztvevõi Keszthelyen. A rendezvény hét éve alatt idén volt a legnagyobb borválaszték, de az országban sem volt még ilyen gazdag bormustra. A rendezvényre számos érdeklõdõ érkezett, az ízletes és különleges nedûk pedig elnyerték a borkedvelõk tetszését. „Én igazából kezdetek óta, amióta van ez a rendezvény, itt vagyok a szomszédjaimmal, barátaimmal. Szenzációsan jónak tartom a borokat, és erre igazából szükség is van, ugyanis Magyarországon egyre jobban kedvelik ezeket a fehér borokat, vörös borokat. Én személy szerint borivó vagyok, úgyhogy én örülök neki” - mondta Kovács Vilmos. Az egy napos borkóstolón kizárólag magyar termelõk borait lehetett megízlelni a tradicionális fajtáktól egészen a különleges nemesítésekig. A nagy tételszám miatt a kóstolási sorrend is elõre meghatározott, az újabb és könnyebb fehérboroktól haladhatnak a testesebb vörösek felé az érdeklõdõk. A borválogatást a keszthelyi Pampetrics Borkereskedés állította össze. „A keszthelyi nemesítésû fajtákat, amiket Bakonyi Karcsi bácsi nemesített, azokat mindenképp itt Keszthelyen érdemes megkóstolni. Sok ritkaságot is sikerült az õ fajtáiból beszereznünk. Az Áldos Pincészet, aki a Talizmánt, az Édent, a Turult, a Bendegúzt fajtatisztán is elkészíti, ezeket a vörösboroknál lehet megtalálni. Persze nagyon sok régi magyar fajta is van, amit érdemes megkóstolni, mert kereskedelmi forgalomban nem, vagy nagyon ritkán kaphatóak” - árulta el Pampetrics Milán, borkereskedõ. A rendezvényt Dr. Kocsis László, a Pannon Egyetem rektorhelyettese nyitotta meg. Hangsúlyozta, ez a program példaértékû, hiszen a civil szervezetek, a város, oktatási intézmények és vállalkozók együttmûködésén alapul. Fontos az is, hogy számos fiatal vesz részt a szervezésben és a lebonyolításban egyaránt. „Ennek ebben áll a nagy jelentõsége, hogy egy társadalmi-kulturális értéket hordozó szõlõfajtákat emel központba, ami Magyarországot jól jellemezheti. Tiszteleg a hazai szõlõnemesítõk elõtt, így például Bakonyi Károly munkássága elõtt, és természetesen az õ munkássága ráépült már magyar nemesítõk munkáira. Említhetem Kocsis Pált, Matthiász Jánost, és a nagy elõdöket sorba lehet venni. Megtalálhatók itt a keszthelyi Akadémián tanult Csizmadia-Darab József fajtái is, akár a Biankát lehet kóstolni. Tehát nagyon-nagyon nagy jelentõsége van ennek a rendezvénynek itt” - hangsúlyozta Dr. Kocsis László rektorhelyettes (Pannon Egyetem). A Pannon Egyetem Georgikon Kar és a Goldmark Károly Mûvelõdési Központ közös szervezésében létrejött rendezvény nagyon népszerû volt a szakma és a borkedvelõk körében is. Kanizsa TV - Kanizsa
MAGAZIN ROVAT >>> |
FRISS HÍREK
15:22 - Indul a Filmklub
11:44 - Évadkezdés a Hölgyklubban
09:52 - A csonthéjba zárt egészség
05:10 - Emlékül
05:05 - Idõsek sportnapja
04:39 - Fókuszban a madarak
16:16 - Ünnepi program - Október 6.
14:52 - Figyelem! Idõpontváltozás!
|