Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893105    








Honlapkeszites

IE Rural Growth projekt: a vidéki turizmus fejlesztéséért

Nagykanizsa önkormányzatának vezetõ partnerségével megvalósított, az Interreg Europe Program keretében támogatást nyert „RuralGrowth- a vidéki turizmus szektor kis- és középvállalkozásai versenyképességének növelése” elnevezésû projekt keretében egynapos tanulmányútra városunkba érkezett a program vezetõ szakértõje, dr. Rhona Pringle.


A nemzetközi programban, melyben hét nemzet – Magyarország, Hollandia, Finnország, Olaszország, Spanyolország Románia és Anglia – városa mûködhet együtt –, vezetõ szerep jutott Nagykanizsának.

A Newcastle-i egyetem professzora a NKVG Zrt.-nél és az Inkubátorházban tett látogatása után érkezett a Városházára, ahol Dénes Sándor polgármester fogadta a délelõtti órákban.

A turizmus fejlesztése városunknak is egyik alapvetõ feladata és célja, hiszen Kanizsa turizmusa fejlõdõben van. Nem vagyunk igazán egy turisztikai központ, de évek óta sokat dolgozunk, és a jövõben is dolgozni fogunk azért, hogy Kanizsa elõre tudjon lépni – mondta elöljáróban a városvezetõ, majd hozzátette:

– Nagykanizsa térségének is nagyon fontos a gazdaság fejlesztése, a munkahelyteremtés. Ez a program, melyet közösen valósítunk majd meg, a turizmuson keresztül tulajdonképpen a város és a térség gazdaságának a fejlesztését is szolgálja. A sikeres pályázat kapcsán a polgármester megköszönte a Városfejlesztõ Kft. munkáját, akik sokat dolgoztak a projekt elõkészítésében, és hogy jól dolgoztak azt az eredmény is bizonyítja.

Rhona Pringle elmondta, a projektben mint szakértõ vesz részt, de természetesen nem az a dolga, hogy megmondja, mi az, amit a projektben részt vevõ városoknak tenniük kell, hiszen ahogy útja során tapasztalta, jól dolgoznak. Önök is nagyon szép munkát végeznek. „A dolgom az, hogy javaslatokat tegyek a projektben részt vevõ partnereknek, városoknak a turisztikai fejlesztések kapcsán.” Mint mondta, a nap folyamán az egyemre és vidékre is ellátogat, s a program végén javaslatokat tesz annak kapcsán, hogy mit érdemes még tenni a fenntartható fejlõdés, a fenntartható turizmus javításának és megteremtésének érdekében. A cél a jó gyakorlatok megismerése, megismertetése a projekt e fázisában.

Nagykanizsa és a várost alkotó tágabb térség fejlesztésének egyik legfontosabb kihívása a helyi gazdaság fejlesztése, a helyben maradást, boldogulást erõsítõ foglalkoztatási lehetõségek megteremtése. A várost-térséget alkotó aprófalvak kulturális és természeti környezete (élõ kulturális hagyományok, bor és gasztronómia, az aktív turizmus számos formája) ugyanakkor megnyitja a lehetõséget az úgynevezett „slow tourism”, azaz a természetes környezetre, természeti értékekre építõ zöldturizmus és a korszerû értelemben vett vidéki turizmus számára.

Mivel Nagykanizsa hosszú távú fejlesztési programja számol a helyi turizmusra építõ gazdaság- és vállalkozásfejlesztéssel, célszerû mindazokat a közvetlen EU-s forrásokat is kihasználni, amelyek ezen tematikus területhez nemzetközi tapasztalatok megismerését és felhasználását segítik, mint például az Interreg Europe Program.

B.E.



2016-12-01 17:27:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül