Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892070    








Honlapkeszites

MNB: drágák lehetnek a gyorskölcsönök

Jobb elkerülni a hitelfelvételt, mivel egyes konstrukciók elég drágák is lehetnek, a gyorskölcsönök, személyi kölcsönök esetén akár a felvett hitel csaknem dupláját kell visszafizetni a futamidõ végén - mondta Fülöp Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti szóvivõje.


Ennek oka, hogy az egyes kényelmi szolgáltatásokat, például az otthoni ügyintézés díját a teljes hiteldíj-mutatóba (thm) nem számolják bele - magyarázta.     

A hitelfelvételtõl a szerzõdéskötéstõl számított 14 munkanapon belül el lehet állni, ha még nem folyósították az összeget - mondta. Ha már megtörtént a folyósítás, akkor is felmondható 14 napon belül a szerzõdés, de ekkor 30 napon belül egy összegben az idõarányos hitelkamattal együtt vissza kell fizetni a teljes felvett összeget. A hitelszerzõdés felmondása vagy az elállás nem befolyásolja a megkötött vásárlási szerzõdést - jegyezte meg.     

A nagyobb értékû mûszaki elektronikai cikkekhez gyakran ajánlanak fel  kiterjesztett garancia biztosítást vagy termékbiztosítást - mondta, megjegyezve, hogy a szavatosság vagy a jótállás feltételei nagyban különböznek ezektõl a biztosítási szerzõdésektõl. Utóbbiak jellemzõen tartalmaznak kizárt kockázatot, fedezeti limitet, és kárenyhítési kötelezettséget is róhatnak a fogyasztóra. Érdemes ragaszkodni az írásbeli tájékoztatóhoz és a biztosítási kötvény átadásához ezekben az esetekben - tanácsolta.     

Elmondta, a pénzügyi tudatosságban egész Európában "van még hova fejlõdni", a fogyasztók jellemzõen már csak baj esetén fordulnak a hatósághoz segítségért, kevésbé tekintenek elõre. A felügyelet azt javasolja, hogy áruhitel, vagy folyószámlahitel-felvétel, gyorskölcsön vagy akár hitelkártya igénylés elõtt tájékozódjanak az MNB fogyasztóvédelmi oldalán.

MTI - Kanizsa



2016-12-07 13:19:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül