Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892832    








Honlapkeszites

A munkaadók 19 százaléka létszámbõvítést tervez 2017 elsõ negyedévében egy felmérés szerint

A magyar munkaadók 19 százaléka létszámbõvítést, 4 százalékuk elbocsátást tervez, 73 százalékuk viszont semmiféle változtatásra nem készül 2017 elsõ negyedévében - derül ki a ManpowerGroup munkaerõ piaci szolgáltató cég 750 munkaadó bevonásával készített legfrissebb Munkaerõ-piaci felmérésébõl, amit  eljutattak az MTI-nek.


A munkaerõ piaci mutató értéke szezonálisan kiigazítva plusz 17 százalék. A felvételi szándék enyhén emelkedett az elõzõ negyedévhez és az elõzõ év azonos idõszakához képest.     

A felmérés szerint a munkaadók mind a kilenc vizsgált ágazatban a dolgozói létszám bõvítését tervezik a következõ három hónapban. A legerõsebb felvételi kedvet az építõiparból jelentették, ahol a mutató értéke elérte a plusz 26 százalékot, valamint jelentõs bõvülés várható a kereskedelemben is. Változatlanul jók a kilátások a gyártás, raktározás és kommunikáció, valamint a vendéglátás területén, mindkét szektor plusz 21 százalékos mutatóval rendelkezik. A legkevésbé optimista várakozásokat a köz- és szociális szférából (9 százalék), a mezõgazdaság, vadászat erdészet és halászat (10 százalék) területérõl és a közüzemi szolgáltatások (3 százalék) szektorából jelezték.     

A munkaadók munkaerõ felvételi kedve az elõzõ negyedévhez viszonyítva kilenc szektorból hétben emelkedett, a legnagyobb mértékben, 17 százalékponttal az építõiparban, míg 12 százalékponttal a kereskedelemben. Ugyanakkor két ágazatban: a gyártás, valamint a szállítmányozás, raktározás és kommunikáció területein romlottak a kilátások.     

A közlemény idézi Horváth Miklóst, a ManpowerGroup magyarországi marketing vezetõjét, aki kifejtette: az építõiparban és a kereskedelemben a legjelentõsebb a munkaerõ felvételi kedv a vállalkozók körében, amely az iparágakat sújtó munkaerõ hiányból adódik. Mindez az érintett szektorokban továbbra is a versenyképességet veszélyezteti, és a cégek a munkavállalókat egymástól próbálják elcsábítani - tette hozzá.     

A területi összehasonlításban a munkaerõ felvételi kedvet tekintve a következõ három hónapban a legnagyobb mértékû bõvülést az észak-alföldi régióban várják 22 százalékos értékû mutatóval, ahol az elõzõ negyedévhez képest 21 százalékpontos növekedés történt. A legkisebb mértékû bõvülésre a közép-magyarországi régióban számítanak a munkáltatók 8 százalékkal.     

A kutatásban résztvevõ munkaadókat 4 kategóriába sorolták: a mikro vállalkozások kevesebb, mint 10 alkalmazottal, a kisvállalkozásoknál 10-49 munkavállalóval dolgoznak, a közepes méretû cégeknél 50 és 249 között van az alkalmazotti létszám, 250 dolgozó fölött számít egy vállalkozás nagynak - ismertették.     

A felmérés szerint 2017 elsõ negyedévében mindegyik kategóriában létszám bõvülésre számítanak a munkaadók, a legnagyobb mértékben a nagyvállalkozásoknál (plusz 22 százalék), a legkisebb mértékben (plusz 14 százalék) pedig a mikro vállalkozásoknál.

MTI - Kanizsa



2016-12-15 12:30:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül