Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891557    








Honlapkeszites

Cseresnyés: a turizmusban is az adócsökkentés révén emelkedhetnek a bérek

A hat év alatt megvalósuló, akár 15,5 százalékpontot is elérõ adócsökkenéstõl várható, hogy nõnek a bérek és csökken a munkaerõhiány a turizmusban és a vendéglátásban is, de a képzés és a munkaerõ mobilitásának javítása ugyancsak a helyzet kezelését szolgálná - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerõpiacért és képzésért felelõs államtitkára Hévízen.


Cseresnyés Péter a térség idegenforgalmi, vendéglátóipari szakemberei, képzõhelyek igazgatói és környékbeli polgármesterek részére tartott zártkörû fórum utáni sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a kormány ösztönzi a béremelést, ezért is hajt végre januártól jelentõs mértékû adócsökkentést. A munkabérekre rakodó terhek hat év alatt - minden szükséges feltétel teljesülése esetén - akár 15,5 százalékponttal csökkenhetnek, amitõl azt várható, hogy emelkednek a bérek és csökken a munkaerõhiány.     

Az államtitkár felhívta a figyelmet, hogy a turisztikai ágazatban is komoly hangsúlyt kell fektetni a képzésre, fõként a minõségi oktatásra, amelyben a vállalkozásoknak is közvetlenül részt kell venniük. Szintén a munkaerõhiány kezelését szolgálja a munkaerõ mobilitásának elõsegítése lakhatási támogatással, munkásszállók létesítésével, csoportos utaztatással vagy a személyautók munkába járáshoz szükséges költségelszámolásának emelésével.     

Papp Gábor, Hévíz polgármestere (Fidesz-KDNP) azt mondta: a fórum vitaindító volt, hogy a turisztikai ágazat munkaerõpiaci problémáiról tárgyaljanak, a konzultációt az egészségturisztikai vonalon is folytatni kívánják. A magyar turizmusban a következõ évekre elhatározott fejlesztések ugyanis megkövetelik, hogy javuljanak a munkaerõpiaci körülmények, ezzel együtt pedig változásokra van szükség a szakképzés területén.     

Az MTI kérdésére, hogy Hévíz és a Nyugat-Balaton térségében melyek azok a turisztikai szakmák, amelyeknél munkaerõhiány mutatkozik, Papp Gábor elmondta: pincérbõl, szakácsból és cukrászból lenne szükség több szakemberre. Hozzátette, hogy ez a kereslet ebben a térségben még nem olyan mértékû, ami ellehetetlenítené az ágazat mûködését, de szükség van növekvõ munkaerõhiány csökkentésére.

MTI - Kanizsa



2016-12-18 12:58:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül