Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892248    








Honlapkeszites

Cseresnyés: közel négy éve folyamatos a reálbérek emelkedése

Magyarország erõsödik, közel négy éve folyamatosan emelkednek a reálbérek, 46 hónapja töretlen az emelkedés - mondta Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerõpiacért és képzésért felelõs államtitkára a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatait kommentálva sajtótájékoztatón kedden Budapesten.


Hozzátette: a reálbér-növekedés fõként az adócsökkentéseknek, az alacsony inflációnak, és a kormányzati intézkedéseknek, kiemelten a munkahelyvédelmi akciónak köszönhetõ. A novemberben megkötött, hat évre szóló bérmegállapodás további emelkedést vetít elõre - tette hozzá.     

Hozzátette: a reálbér-növekedés fõként az adócsökkentéseknek, az alacsony inflációnak, és a kormányzati intézkedéseknek, kiemelten a munkahelyvédelmi akciónak az eredménye. A munkahelyvédelmi akció kedvezménye 470 milliárd forintot tesz ki.  Kedvezõnek nevezte, hogy mind a verseny-, mind a közszférában magas növekedés tapasztalható.     

Az év elsõ 10 hónapjában 7,4 százalékkal emelkedtek a reálbérek, ami azt jelenti, hogy a családok vásárlóereje  átlagosan csaknem egyhavi plusz bérrel emelkedett egyetlen év alatt.     

Kiemelte: a novemberi bérmegállapodás további emelkedést vetít elõre, a munkáltatói adóterhek csökkentésével a vállalkozókat terhelõ adók szintje 2022-re 15,5 százalékkal csökkenhet, ami versenyképes lesz Közép-Európában.     

Példaként említette, hogy egy kétkeresõs családnál, ahol mindkét szülõ minimálbéren dolgozik, 2018-ra egy gyermek esetén 36 ezer forinttal, két gyermeknél 46 ezer forinttal, 3 vagy több gyerek esetében pedig 53 ezer forinttal nõ a nettó kereset - ismertette.     

A garantált bérminimum esetén egy kétkeresõs családnál, ha mindkét szülõ a garantált bérminimumot keresi, 2018-ra egy gyereknél havi 68 500 forinttal, két gyerekkel 78 500 forinttal, 3 vagy több gyerek esetén 85 ezer forinttal nõ a nettó keresetük.     

Az államtitkár aláhúzta: a béremelésekkel 1,2 millió munkavállaló vihet többet haza 2017 januártól, amellyel a háztartások fogyasztása is emelkedik. A növekvõ fogyasztás a gazdaság élénküléséhez járul hozzá. A tárca számításai szerint a minimálbérek erõteljes emelése a vállalkozásokat arra készteti, hogy a magasabb bérkategóriába tartozó dolgozóik bérét is tovább emeljék.     

Szólt arról is, hogy a társasági adó is jelentõsen csökken, egységesen 9 százalékra, emiatt kisebb teherrel kell számolni a munkaadóknak, és ez kompenzációt jelenthet a béremeléshez.

MTI - Kanizsa



2016-12-20 17:59:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül