Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893003    








Honlapkeszites

NGM: jövõre 80 milliárd forinttal marad több a lakosságnál az adócsökkentéseknek köszönhetõen

Jövõre 80 milliárd forinttal marad több a lakosságnál és a családoknál az adócsökkentéseknek köszönhetõen - hangsúlyozta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtöki közleményében.


A tájékoztatás szerint emellett az adminisztrációcsökkentés legnagyobb nyertese is lakosság lesz 2017-ben, hiszen jövõre a legtöbb magánszemély helyett az adóhivatal készíti el a személyi jövedelemadó bevallását.     

Jövõre a baromfihús, a tojás és a friss tej áfája öt százalékra esik, amivel - együttesen - nagyjából 35 milliárd forintról mond le az állam. Ezen kívül húszmilliárd forint marad a lakosságnál annak köszönhetõen, hogy 2017-ben 18 százalékra mérséklõdik az internetszolgáltatás és az éttermi étkezés áfája.     

A kétgyerekes családoknál 80-85 ezer forintot hagy jövõre a tervezett áfacsökkentés és a személyi jövedelemadó-kedvezmény növelése. Több mint 380 ezer kétgyermekes családnál a havi enyhítés újabb ötezer forinttal, harmincezer forintra emelkedik - írták.     

Jövõre adómentes lesz a bölcsõdei mellett az óvodai szolgáltatás, óvodai ellátás is. Ha a szülõ kisgyermeke bölcsõdei vagy óvodai ellátásáért fizetendõ díjról odaadja a munkáltató nevére szóló számlát a munkáltatójának, akkor a vállalkozás által megtérített összeg teljesen köztehermentes. Mintegy 1 milliárd forintot spórolhatnak így a kisgyermekes családok - áll a közleményben.     

A dolgozók összességében akár 1,5 milliárd forintot is nyerhetnek jövõre azáltal, hogy a juttatások adóalapjának megállapításához alkalmazandó szorzó  - 1,19-szeresrõl - 1,18-szorosra mérséklõdik, csökken a vállalkozó által fizetendõ közteher mértéke, így akár ennyivel magasabb összegû cafeteria-keretet biztosíthat a dolgozójának - írta az NGM. Így jövõre több mint 4 millió munkavállaló kaphat - a cafeteria részeként, kedvezményes adózás mellett  - 100 ezer forintot készpénzben. A közszféra alkalmazottjainak ezen felül 100 ezer forintot, míg a magánszféra dolgozóinak 350 ezer forintot utalhat SZÉP-kártyára a munkáltató.     

A tárca számításai szerint mintegy 3 milliárd forintot hagy a lakosságnál, hogy 2017-ben már senkinek nem kell a 6 százalékos mértékû egészségügyi hozzájárulást (eho) fizetni a kamatjövedelme és a tartós befektetési szerzõdés három éven belüli megszakítása esetén a lekötési hozama után.     

Az elsõ házasoknak járó kedvezmény (havi ötezer forint) a családi kedvezménnyel együtt igénybe vehetõ már az adóelõlegbõl is, a módosítás visszamenõleges hatályú, így az új szabály nemcsak jövõre, hanem a már a 2014. december 31-ét követõen megkötött frigyek esetében is alkalmazható.

MTI - Kanizsa



2016-12-29 10:36:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül