Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948771    








Honlapkeszites

’56, visszaszámlálás

Október 22-én, jövõ csütörtökön 17.30-ra várja a Kopjafához a polgári oldal hagyományos elõesti ’56-os megemlékezésére városunk lakóit a Berzsenyi Polgári Kör. Ünnepi beszédet mond Cseresnyés Péter országgyûlési képviselõ, alpolgármester. Tiszteletünket egy-egy szál virággal róhatjuk le – tájékoztatta lapunkat a kör nevében Molnár Jánosné.

Miért az ’56-os Emlékkertben tartjuk ünnepségünket? Nem jelzi tábla ennek a közterületnek a nevét. Érdemes tehát újra és újra felfrissíteni, miért keresztelte át önkormányzatunk három éve – sok kanizsai várakozásának engedve - ezt a szép parkot. 1956. október 26-án a Magyar Dolgozók Pártja városi székházából - ma Sugár út 10. - lõttek a tömegre. Hárman: Skerlágh Józsefné, Ungor Károly és Balázs László halálos sebesülést kaptak. 1989-ben ezért itt állították fel a kopjafát, ezért itt emlékezünk azóta is. Bízom benne, hogy akik még régi nevén emlegetik e helyet, néha le is írják így, csak megszokásból teszik. A múlt rendszerben favorizált vörös gróf, akit a Trianonban bekövetkezett tragédiáért is felelõsség terhel, minden bizonnyal nem méltó erre.


És miért a Berzsenyi Polgári Kör rendezi az idén az ünnepet? Egyrészt a Nagykanizsai Polgári Egyesület – mint majd Kóré elnök úr beszámol róla – november 3-án Ötvenhatos vers ünnepre készül. Másrészt - mindenki beláthatja – ez az október 22-i megemlékezés nagyon is beleillik rendezvény sorozatunkba, mely a Visszaszámlálás címet viseli.
P.J.



2009-10-19 08:26:11


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül