Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893489    








Honlapkeszites

Változtak a kiküldetés, a munkába járás költségtérítésének szabályai

Változtak a kiküldetés, munkába járás költségtérítésének szabályai - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a honlapján.


Emelkedett január 1-jével a saját tulajdonú személygépkocsi hivatalos, üzleti célú használata esetén elszámolható általános személygépkocsi-normaköltség a korábbi kilométerenkénti 9 forintról 15 forintra, továbbá kilométerenként 15 forintra nõtt a munkába járás esetén költségtérítés címén adómentesen kifizethetõ összeg.     

A közlemény rámutat: a személyi jövedelemadóról (szja) szóló törvény szerint a munkaviszonyból származó, elõzõ naptári évre elszámolt, és következõ év január 10-ig kifizetett bevételt (ideértve a munkáltató által kifizetett társadalombiztosítási ellátást is) az elõzõ naptári év utolsó napján megszerzett jövedelemnek kell tekinteni.     

E rendelkezés alapján, ha a saját gépkocsit munkaviszony keretében hivatali, üzleti célra, munkába járásra használták 2016-ban, a 2017. január 10-ig kifizetett költségtérítéseknél kilométerenként 9 forint számolható el adókötelezettség nélkül.     

Az önálló és a nem munkaviszonyban folytatott nem önálló tevékenység (például személyes közremûködés) esetén viszont - eltérõ törvényi rendelkezés hiányában - a 2017. január 1-jét követõen kifizetett költségtérítéseknél kilométerenként 15 forint fizethetõ ki adómentesen akkor is, ha az említett költségek 2016-ban merültek fel a magánszemélynél.     

Az adóhatóság emlékeztet: 2016. augusztus 1-jén megváltozott a kiküldetés fogalma a személyi jövedelemadóban, a munkáltató által elrendelt, a munkáltató tevékenységével összefüggõ feladat ellátása érdekében szükséges utazás minõsül kiküldetésnek. Kiküldetésnek minõsül, különösen a munkaszerzõdéstõl eltérõ foglalkoztatás keretében, a munkaszerzõdéstõl eltérõ helyen történõ munkavégzés is.     

Továbbra sem tekinthetõ azonban kiküldetésnek a lakóhelyrõl, tartózkodási helyrõl a munkahelyre történõ oda- és visszautazás. Munkahelynek a munkáltató azon telephelye minõsül, ahol a munkavállaló a munkáját szokás szerint végzi. Ilyen telephely hiányában vagy több ilyen telephely esetén a munkáltató székhelyét kell munkahelynek tekinteni.     

2017. január 1-jétõl a kirendelés helyett a munkaszerzõdéstõl eltérõ foglalkoztatás keretében más munkáltatónál történõ munkavégzés miatt szükséges utazást nevesíti a törvény, ez azonban tartalmában azonos a korábban használatos kirendelés kifejezéssel, így nem jelent érdemi változást.

MTI - Kanizsa



2017-01-03 05:27:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül