Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56895364    








Honlapkeszites

Hideg idõ - Máltaiak: fokozottan figyeljünk a hajléktalan emberekre

A leghidegebb januári hétvége elõtt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat mindenkitõl azt kéri, ha földön fekvõ, a kérdésekre nem válaszoló emberrel találkozik, hívjon segítséget - közölte a szervezet csütörtökön az MTI-vel.


Mint írták, az elõrejelzések szerint a leghidegebb januári hétvége következik szombaton és vasárnap, a hõmérséklet helyenként mínusz 15 Celsius fok alá süllyed, és ebben a hidegben akár 10 perc alatt kihûlhet az ember.     

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat azt kéri mindenkitõl: ha mozdulatlanul a földön ülõ vagy fekvõ embert látunk, ne menjünk el mellette, szólítsuk meg, ajánljuk fel segítségünket. Ha az illetõ nem tud válaszolni, hívjuk a hajléktalanellátó diszpécserszolgálatot - Budapesten a 061 338 4186 számon - vagy a 112-es segélyhívót.     

Hozzátették: a szeretetszolgálat diszpécserszolgálata krízisautót küld a helyszínre, a kiérkezõ szociális munkások gondoskodnak a hajléktalan emberekrõl, szükség esetén a mentõszolgálatot is értesítik.     

Megjegyezték: a máltai szervezet Budapesten kilenc utcai gondozószolgálatot mûködtet, ezek rendszeresen felkeresik az intézményi ellátást elutasító, a hidegben is kint maradó hajléktalan emberek ismert tartózkodási helyeit.     

A leghidegebb idõszakban a szeretetszolgálat elsõdleges célja az életmentés. A máltai intézményekben senkit nem utasítanak el férõhelyhiány miatt. Ha a szállók megtelnek, a szervezet újabb krízisférõhelyeket nyit - tették hozzá.     

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat arra is felhívta a figyelmet, hogy a téli tragédiák nemcsak az utcán, hanem fûtetlen lakásokban is megtörténhetnek, ezért fontos, hogy ezekben  a napokban figyeljünk oda a körülöttünk élõ emberekre, különösen az egyedülálló és idõs szomszédokra, a rossz körülmények között élõ családokra.     

Ne maradjunk közömbösek, bármilyen szokatlan jelenség árulkodó lehet. Ha nem füstöl a kémény, ha nappal is égve marad a villany, vagy ha nem tapasztalunk mozgást a megszokott idõben, ne habozzunk utána járni, nem történt-e baj, és szükség esetén azonnal hívjunk segítséget - írták.

MTI - Kanizsa



2017-01-06 10:15:00


További hírek:


KÖZÉRDEK ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül