Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893793    








Honlapkeszites

Idén sem lesz adóemelés Kanizsán!

Sikeres volt 2016! – jelentette ki lapunknak adott interjújában Dénes Sándor polgármester. A városvezetõ úgy fogalmazott: Nagykanizsa épült-szépült, utak, járdák, játszóterek újultak meg, a legnagyobb energiát pedig a most induló beruházások tervezésére, elõkészítésére fordították


- A TOP és a Modern Városok Program elõkészítésében nagyot léptünk elõre – szögezte le Dénes Sándor. - A területi operatív programban a városnak járó közel 8 milliárd forint több mint 75 százalékát már lehívtuk, aláírtuk a támogatási szerzõdéseket, tehát az új esztendõben elkezdõdhetnek ezek a fejlesztések, amelyek egészen biztosan lökést adnak az egész városnak.

- Akkor ismét munkagépek lepik el Kanizsát?

- Igen, sõt mindezeken túl nagyszabású út-, járda- és közmû-felújítási program is indul, nyugodtan mondhatom, soha nem látott mértékben. Tudom, hogy a munkák olykor kényelmetlenséget okoznak, de a végeredmény a várost gazdagítja, mindannyiunkat szolgálja.

- Ez a közeli jövõ, de 2016-ban mit tart a legnagyobb eredménynek?

- Az elnyert források mellett leginkább azt, hogy a városban nyugodt körülmények között, békében élhettünk, s fejlõdött Nagykanizsa. Jól együtt tudunk mûködni államtitkár úrral, a képviselõkkel, a polgárokkal, s ennek köszönhetõen összefogással, közös akarattal elõreléptünk. A XXI. század Nagykanizsájának fontos esztendeje volt a tavalyi, hiszen sok mindent megterveztünk, elõkészítettünk, s e tekintetben nagyot léptünk elõre.

- Mikor válik mindez kézzelfoghatóvá?

- Hamarosan, hiszen 2017 és ’18 a fejlõdés, terveink valóra váltásának éve lesz. A Zöld város program keretében például megújulnak nagy tereink, zöldfelületeink, így teljesen más képet mutat majd a Széchenyi, az Eötvös és a Deák tér. Az ipari park fejlesztésére mintegy hárommilliárd forint jut, s elfogadták a ferences kolostor megvalósíthatósági tanulmányát, így készülhetnek az engedélyes kivitelezési tervek, erre egyébként 500 millió forintot kap a város.

- Ha már az ipari parkot említette: hol tart most a város gazdasága?

- Fejlõdik, de azért Nagykanizsán és a térségbenvan még tennivaló. Az ipari parkot is azért bõvítjük, hogy felkészülten fogadhassuk a befektetõket, azokat, akik fantáziát látnak a városban. Érdeklõdés most is van, a már itt mûködõ cégek pedig újabb fejlesztéseket, bõvítéseket terveznek, ami munkahelyeket teremt. A rendelkezésre álló források 60 százalékát egyébként gazdaságfejlesztésre fordítjuk, hiszen ez alapozza meg mindennapjainkat, jövõnket.

- Az önkormányzati büdzsé is optimizmusra ad okot?

- A város gazdálkodása tavaly is stabil és biztonságos volt, nem kellett hitelt felvennünk, adót sem emeltünk, és az új költségvetésben sem számolunk adóemeléssel.

- A költségvetés-tervezés mindig izgalmas idõszak. Általában nagyobbak az igények, mint ameddig egy-egy település takarója ér. Sikerül az összhangot megteremteni?

- Igen. Tudják a város gazdasági társaságai, intézményei is, hogy fontos a takarékos, de biztonságos gazdálkodás. Mindannyian a realitás talaján állunk, már megkezdõdtek az egyeztetések, s ahogyan eddig mindig, most is meg tudunk egyezni.

- A tágan értelmezett belváros újabb beruházásairól már beszéltünk, de jut figyelem a külsõbb városrészekre is?

- Igen, ez nem is kérdés. Néha mondják az emberek, hogy a peremrészeken „nem történik semmi”, én viszont ilyenkor arra emlékeztetem õket, hogy ott is folyamatosan újítunk fel utakat, járdákat; tettünk ilyet Miklósfán, Palinban és Kiskanizsán is, és ez a munka természetesen folytatódik 2017-ben. Odafigyelünk az intézményekre is, az elmúlt 2-3 évben például az iskolákban mûfüves pályák épültek, amelyek az adott városrészek fiataljait és felnõtt polgárait is szolgálják. A belvárosi fejlesztések pedig mindannyiunk örömére készülnek, hiszen ezek közös értékeink, közös kincseink.

PÉTER Árpád

---------------------------

MILLIÁRDOK FEJLESZTÉSRE

A TOP-forrásokból Nagykanizsa az ipari park területbõvítésére 2,7 milliárd, óvodafejlesztésre (Kossuth és Palini tagóvoda) 258 millió, bölcsõdefejlesztésre (Rózsa és Napraforgó bölcsõde) 357 millió, a Zöld város programra 1,4 milliárd, a Csónakázó-tóhoz vezetõ kerékpárút megépítésére 83 millió, orvosi rendelõk megújítására 209 millió, szociális fejlesztésekre 80 millió, a foglalkoztatás bõvítésére 425 millió, az Együtt Ligetvárosért programra pedig 164 millió forintot fordít. Ezekrõl már megszületett a támogatói döntés. 

 

Idén tovább szépülnek a város – most még hófödte – terei (Fotó: Gergely Szilárd)



2017-01-13 08:57:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül