Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893803    








Honlapkeszites

ÁSZ: sok önkormányzati társaság védtelen a korrupcióval szemben

A kisebb önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok jelentõs része a legalapvetõbb ellenõrzõ rendszereket sem hozta létre a korrupció megelõzéséért, de a nagyobb társaságok némelyike sem épített ki erõs védelmet a korrupcióval szemben - közölte az Állami Számvevõszék (ÁSZ) az MTI-vel.


Az ÁSZ 2011 óta készíti el a költségvetési szervek korrupciós kockázatait, valamint az azzal szembeni ellenálló-képességüket erõsítõ "kontrollok" kiépítettségét vizsgáló úgynevezett integritásfelmérést. A többségi önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok helyzetét tavaly szeptember óta vizsgálják, az elemzést 409 társaság válaszai alapján készítették.     

A számvevõszék megállapította, hogy minél nagyobb méretû egy társaság, annál nagyobbak a korrupciós kockázatai, de erõsebb a kontrollrendszere is.     

A felmérés adatai alapján növeli a korrupciós kockázati szintet, ha egy társaság a közfeladatai mellett más tevékenységet is végez. Ugyanakkor a kiépített kontrollok szintje a közszolgáltatások mellett egyéb tevékenységet is végzõ társaságoknál és a kizárólag közfeladatokat ellátó, közszolgáltatásokat végzõ csoportban csaknem egyforma volt.     

A tanulmány szerint a vállalatirányítás és -felügyelet területén voltak a legmagasabbak a korrupciós kockázatok gyakoriságát jelölõ indexek. Jellemzõ volt, hogy a felügyelõbizottságok ügydöntõ hatáskörébe csak a válaszadók 17 százaléka utalt feladatokat, és a vállalkozások 11 százaléknál volt csak a létesítõ okiratban elõírva éves rendszeres beszámolási kötelezettség a tulajdonosnak a vagyoni változásokról. A korrupciós kockázatokat növelte az is, hogy a társaságok több mint harmadánál (37 százalék) 2013 és 2015 között elmaradt a tulajdonosi jogot gyakorló önkormányzat ellenõrzése.     

A közbeszerzések, beszerzések területén az átlagosnál magasabb korrupciós kockázatot az érintett társaságok körében gyakran (83 százalék) elõforduló meghívásos közbeszerzési eljárások, valamint a háromnál kevesebb ajánlattevõvel lezajlott közbeszerzések (43 százalék) okozták. Az ajánlatkérõ önkormányzati társaságok 55 százalékánál fordult elõ, hogy a közbeszerzési eljárás nyertesével a közbeszerzési kiírás elõtt már szerzõdéses kapcsolatban voltak - áll az ÁSZ tanulmányában.     

A dokumentum szerint tehát néhány nagyobb társaság a számottevõ kockázatok ellenére sem épített ki erõs védelmet a korrupcióval szemben, a kisebb társaságok jelentõs része pedig még a legalapvetõbb ellenõrzõ rendszereket sem hozta létre.     

A számvevõszék mindezek alapján iránymutatásokat fogalmazott meg az önkormányzati társaságok integritási helyzetének javítása érdekében - közölték.

MTI - Kanizsa



2017-01-24 15:17:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül