Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56895427    








Honlapkeszites

Mérik a zajforrás hatásterületét

A volt Ford szalon területén létesült nonstop autómosó ügyében szólalt fel közgyûlési interpellációjában Bedõ György (FIDESZ-KDNP) önkormányzati képviselõ. A 20 aláírást tartalmazó levélben arra kérik a választópolgárok a város vezetését, hogy szüntessék meg az autómosó mûködését.


Indoklásként felhozták, hogy nagyon hangos, nem lehet pihenni tõle sem nappal, sem éjszaka. A levegõbe kerülõ vegyszeres pára pedig hosszú távon káros az egészségre, emellett szellõztetni, ablakot nyitni sem tudnak a lakó-pihenõ övezetben mûködõ autómosó miatt.

Válaszában Dénes Sándor polgármester megerõsítette: a fenti területen végzett ipari tevékenységet – tekintettel arra, hogy a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseknek megfelelt –, a települési önkormányzat jegyzõje nyilvántartásba vette. A bejelentés másolatát többek között megküldték a környezetvédelmi hatóságnak is. A Vas Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Fõosztálya a lefolytatott helyszíni ellenõrzés alapján szabálytalanságot nem állapított meg.

Az ipari tevékenységet folytató vállalkozót kötelezték arra, hogy a környezeti zajforrás hatásterületét méréssel kell meghatároznia, amelyet szakértõvel kell elvégeztetnie. Ezen eljárás jelenleg folyamatban van. A szükséges dokumentáció benyújtását követõen lehet csak a zajkibocsátási határértéket megállapítani és annak be nem tartása esetén a szükséges jogkövetkezményeket alkalmazni.

A polgármesteri válasz tartalmazza azt is, hogy a tevékenység során a levegõbe kerülõ vegyszeres pára esetleges környezetkárosító hatásának megállapítására szintén a Vas megyei fõosztály rendelkezik hatáskörrel, ezért a fenti hatóságot kéri fel a szükséges intézkedések megtételére.

Az egészséges környezethez való jog érvényesítésének eszközei azonban nem kizárólagosan a közigazgatási eljárás keretébe tartoznak. Az állampolgároknak lehetõségük van arra, hogy a polgári jog eszközeivel is elõsegítsék a telepek zavaró hatásainak csökkentését (szomszédjogi per, birtokvédelem). A szolgáltatást igénybe vevõk által elkövetett jogsértõ magatartások – például indokolatlan zajkeltés, garázdaság –, szabálysértési eljárás, büntetõeljárás lefolytatását indokolhatják.

B.E.



2017-01-27 08:44:00


További hírek:


KÖZÉRDEK ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül